Corona in het buitenland

Tsjechië voert grenscontroles in en flinke toename coronapatiënten in Europa

Fietsers in de  stadsprefectuur Jiujiang in het noorden van de zuidelijke Chinese provincie Jiangxi. Beeld AFP
Fietsers in de stadsprefectuur Jiujiang in het noorden van de zuidelijke Chinese provincie Jiangxi.Beeld AFP

In Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is, net als in Nederland, het aantal besmettingen met nieuwe coronavirus fors opgelopen. In Frankrijk worden (klein)kinderen verzocht even niet bij opa en oma op bezoek te gaan. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in het buitenland.

ANP/Redactie

In Albanië is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een vader en een zoon die recentelijk zijn teruggekomen uit Italië. De twee maken het goed, volgens de autoriteiten. Zij hebben geen last van ernstige ziektesymptomen.

De afgelopen dagen is de Albanese regering begonnen met streng controleren. In Noord-Italië wonen zeker 400.000 Albanezen.

Aantal nieuwe patiënten China blijft dalen

Het aantal mensen bij wie in China op zondag het coronavirus is vastgesteld, is opnieuw gedaald. Het gaat om 40 mensen, 4 minder dan zaterdag. Er zijn 22 nieuwe doden gevallen door het longvirus, dat is 5 minder dan een dag eerder. Het totale aantal besmettingen in China komt nu uit op 80.735 en het dodental in China ligt op 3119.

Ook in Zuid-Korea werd het laagste aantal nieuwe patiënten vastgesteld van de afgelopen tien dagen. Er kwamen 69 patiënten bij, waarmee het totale aantal op 7382 uitkomt. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hopen dat dit erop duidt dat de uitbraak tot stilstand komt. Zondag werden nog 367 nieuwe gevallen gemeld.

Tsjechië voert grenscontroles in

Tsjechië gaat aan zijn landsgrenzen willekeurig controles uitvoeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Vanaf maandagochtend zal de politie informatiebrochures verspreiden bij tien grensovergangen met Duitsland, Oostenrijk en Slovakije, meldt een politiewoordvoerder aan het persagentschap CTK. Ook de temperatuur van reizigers die met de auto Tsjechië binnenkomen, zal gemeten worden.

Reizigers met een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden moeten in quarantaine of naar een ziekenhuis worden gebracht. Buitenlanders zullen worden gevraagd om naar huis terug te keren, zegt vicepremier Anna Schillerova. In het land zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid 28 gevallen van het coronavirus vastgesteld.

Nieuwe besmettingen

De Britse gezondheidsautoriteiten meldden zondag 62 nieuwe gevallen. In totaal staan nu 273 patiënten geregistreerd. Tot dusver zijn twee van hen overleden. Inmiddels zijn meer dan 23.500 Britten getest op het longvirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt.

In Zwitserland steeg het aantal bevestigde infectiegevallen tot 281, 51 reageerden bij een eerste test positief op het virus. Zondag overleed een 74-jarige vrouw, vermoedelijk besmet geraakt in Italië, in een ziekenhuis in Liestal aan de gevolgen. Hoewel ze chronische gezondheidsklachten had, kwam haar dood onverwacht. Donderdag stierf het eerste Zwitserse corona-slachtoffer.

Frankrijk: ga even niet op bezoek bij opa en oma

De Franse autoriteiten hebben ouders zondag dringend geadviseerd om kinderen die jonger zijn dan 15 jaar voorlopig geen bezoeken te laten brengen aan hun grootouders.

Vrijdag had de Franse president Emmanuel Macron al opgeroepen om ouderen in verzorgingstehuizen, als het enigszins kan, niet te bezoeken vanwege besmettingsgevaar. Vooral kleinkinderen moesten wegblijven, aldus de president.

Nu adviseert de Franse overheid officieel om kinderen ook weg te houden bij opa’s en opa’s buiten verzorgingstehuizen. De reden is dat kinderen het virus relatief vaak overdragen, terwijl ouderen juist het vaakst ernstig ziek worden door het virus.

Tegelijk heeft de Franse regering gisteren ook afgekondigd dat in de twee meest getroffen regio’s alle scholen en kinderopvangcentra voor twee weken worden gesloten. Het gaat om de regio Oise, ten noorden van Parijs, en Haut-Rhin, langs de grens met Duitsland.

De sluiting dreigt heel wat ouders die beiden werken voor een praktisch probleem te plaatsen. Want nu opa’s en oma’s voorlopig niet kunnen bijspringen bij de zorg voor de kinderen, zullen de ouders zelf vrij moeten nemen of een andere oplossing moeten zoeken.

Dodental in China opgelopen

Het dodental in China door het nieuwe coronavirus is opgelopen tot 3097. De Chinese gezondheidscommissie (NHC) meldt dat er sinds zaterdag 27 mensen in het land zijn omgekomen door het nieuwe coronavirus.

In het land zijn 44 nieuwe gevallen van de ziekte bekend geworden. De meeste patiënten bevinden zich in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak. De drie virusgevallen die buiten Hubei zijn vastgesteld, zijn allemaal verwant aan mensen die het longvirus vanuit het buitenland hebben meegenomen.

In China zijn zeker 80.000 gevallen van het virus bevestigd.

Dodental loopt op bij ingestort quarantainehotel China

Door het instorten van een speciaal ‘quarantainehotel’ in de Chinese kuststad Quanzhou zijn zeker zes mensen omgekomen en 36 anderen gewond geraakt. Eerder meldden de autoriteiten vier dodelijke slachtoffers. In het hotel werden mensen met het nieuwe coronavirus opgevangen. Er zitten nog 28 mensen vast onder het puin, aldus de Chinese autoriteiten.

Het gebouw was twee jaar oud. Onlangs was het opnieuw ingericht om mensen die het longvirus hebben op te vangen. In het complex verbleven 71 mensen, 58 van hen zaten in isolatie.

Volgens lokale media is de eigenaar van het pand opgeroepen door de politie. De hulpdiensten hebben meer dan duizend manschappen ingezet. Er zijn in ieder geval 43 mensen gered, 36 werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Iran legt alle vluchten naar Europa stil

IranAir heeft alle vluchten richting Europese bestemmingen voorlopig stilgelegd. Dat schrijft het Iraanse persbureau IRNA op basis van een verklaring die door de burgerluchtvaartorganisatie van Iran naar buiten is gebracht.

Iran is een van de landen die hard is geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De autoriteiten hebben zondag bekend gemaakt dat ruim 6500 Iraniërs zijn besmet met het longvirus en 194 inwoners zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Dodental coronavirus VS stijgt naar 19

Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten is gestegen naar negentien. Twee mensen zijn zaterdag overleden in de staat Washington.

In New York zijn strenge voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de 21 meldingen van het virus daar. Dat meldt burgemeester Bill de Blasio. In meer dan de helft van alle staten is het longvirus inmiddels vastgesteld.

Op een bijeenkomst van conservatieve politici eerder deze maand was een man aanwezig bij wie het virus is vastgesteld. Die conferentie werd ook bijgewoond door president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Volgens de organisatoren is de patiënt niet in contact geweest met Trump en Pence.

Voor de kust van de staat Californië ligt een cruiseschip dat niet aan land mag in San Francisco, omdat mensen aan boord het virus hebben. Aan boord zitten ongeveer 3500 mensen, zeker 21 van hen zijn besmet met het nieuwe coronavirus.

Ruim 7000 gevallen coronavirus in Zuid-Korea

Het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus in Zuid-Korea is met 367 gestegen tot 7134. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van medewerkers van gezondheidsdiensten.

Het aantal nieuwe besmettingen is lager dan een dag eerder. De overheid waarschuwt echter dat de stijging weer hoger kan worden, omdat er meer tests worden verwerkt de komende dagen.

Zuid-Korea is na China het zwaarst getroffen land. In China zijn meer dan 80.000 mensen besmet met het longvirus.

Eerste coronabesmettingen in Bulgarije en Moldavië

In Bulgarije zijn de eerste vier besmettingsgevallen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee mannen uit de noordelijke stad Pleven en twee vrouwen uit Gabrovo, een stad in het midden van het Oost-Europese land.

In Moldavië is het eerste geval van besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Gezondheid bekend gemaakt. Het gaat om een 48-jarige vrouw die zaterdag vanuit Italië arriveerde op de luchthaven van het Oost-Europese land.

Ze is met ziekteverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en daar is het longvirus geconstateerd.

Twee eilanden op Malediven afgegrendeld vanwege coronavirus

De Malediven hebben twee eilanden afgegrendeld vanwege het nieuwe coronavirus. Twee personeelsleden van een resort op een van de eilanden zijn besmet met het longvirus. Het andere is op slot omdat bij een van de gasten, een Italiaan, symptomen van de ziekte zijn vastgesteld.

De medewerkers van het vakantiecomplex hebben het virus gekregen van een Italiaanse toerist die bij terugkeer in zijn land positief werd getest. Meer dan 1400 mensen verblijven op het Kurdu Island Resort, ongeveer de helft daarvan is vakantieganger. “De periode van tijdelijke restricties wordt bepaald door de medische teams. Op dit moment hebben we vastgesteld welke mensen in contact zijn geweest met de patiënten”, zei minister Ali Waheed van Toerisme van de Malediven.

De besmette medewerkers zijn geïsoleerd. De mensen die met hen contact hebben gehad moeten 14 dagen in quarantaine. Waheed laat weten dat nog niet is besloten of de andere toeristen mogen vertrekken.

De Malediven bestaan uit een kleine tweehonderd eilanden die liggen in de Indische oceaan, ten zuidwesten van India.

Eerste dode coronavirus in Zuid-Amerika valt in Argentinië

De eerste dode door het nieuwe coronavirus in Zuid-Amerika is gevallen in Argentinië. Het gaat om een 64-jarige man uit de hoofdstad Buenos Aires.

De man was recent teruggekeerd uit Europa. Hij werd onlangs in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij naar de dokter was gegaan vanwege de griep.

In Argentinië zijn acht gevallen van het longvirus vastgesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden