Verenigde Staten

Trump zet Republikeinen zwaar onder druk in aanloop naar impeachment-debat in Senaat

Voormalig president Donald Trump, vlak voordat hij op de dag van zijn afscheid in de Air Force One stapte.  Beeld AFP
Voormalig president Donald Trump, vlak voordat hij op de dag van zijn afscheid in de Air Force One stapte.Beeld AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staat op het punt de impeachment-verklaring tegen ex-president Trump in te dienen bij de Senaat. Ondertussen bereidt Trump zijn verdediging voor.

Ex-president Donald Trump keert over twee weken terug in het centrum van de politieke aandacht. Vanaf 9 februari zal de Senaat zich buigen over de vraag of hij ooit nog president mag worden. Maandag levert het Huis van Afgevaardigden de impeachment-aanklacht, die het aannam na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari, in bij de Senaat.

Trump heeft voor zijn verdediging een advocaat aangetrokken, Butch Bower, die in 2009 in South Carolina met succes gouverneur Mark Sanford verdedigde in een afzettingsprocedure.

Een eigen Patriot Party

Om Republikeinse senatoren die neigen naar een veroordeling van de ex-president onder druk te zetten, schermt Trump met het idee om een eigen partij op te zetten, de Patriot Party.

Bovendien is hij van plan voor de congresverkiezingen in 2022 Trump-gezinde tegenkandidaten te steunen in de Republikeinse voorverkiezingen. Die zouden afgevaardigden en senatoren moeten vervangen waarvan hij vindt dat ze hem verraden hebben.

Het aantal ‘verraders’ in de Senaat zal vermoedelijk niet groot zijn. Volgens een telling van de Washington Post hebben 28 van de 50 Republikeinse senatoren zich al tegen een veroordeling van Trump uitgesproken. Als er daar nog zes bijkomen, zijn ze met 34, meer dan een derde van de 100 leden van de Senaat. De voor een veroordeling benodigde tweederde meerderheid is dan niet meer haalbaar.

Uitsluiten van hoge functies kan wel

Sommige Republikeinse senatoren zeggen dat het eerste doel van impeachment, het afzetten van de president, per definitie onmogelijk is geworden toen Joe Biden op 20 januari president werd. Maar in een open brief spraken meer dan 170 staatsrechtjuristen dat tegen. Volgens de Grondwet mag de Senaat een afgezette president ook uitsluiten van hoge functies bij de federale overheid, en dat blijft ook bij een ex-president relevant.

De Republikeinse senator John Cornyn uit Texas draaide dat om: “Als het een goed idee is om voormalige presidenten te impeachen en te berechten, zullen we dat dan ook maar doen met voormalige Democratische presidenten, als de Republikeinen in 2022 de meerderheid krijgen?” twitterde hij.

Anderen wijzen op de verdeeldheid in het land. “Je gooit olie op een al hoog oplaaiend vuur”, zei senator Marco Rubio uit Florida tegen tv-zender Fox News. Het verliezen van de verkiezingen vindt hij voor Trump al straf genoeg – ook al kwam de bestorming van het Capitool pas nadat die verkiezingen achter de rug waren en Trump bleef volhouden dat die frauduleus waren verlopen.

Maar volgens Rubio’s collega en partijgenoot Mitt Romney, de enige Republikein die bij de vorige impeachment van Trump voor afzetting stemde, heeft Trump het er naar gemaakt. “Als dit geen impeachment-waardig gedrag was, wat dan wel?” zei hij tegen CNN.

Justitietop

Degenen die Trump willen veroordelen, kregen vrijdag een extra argument in handen. De New York Times onthulde dat hij eerder deze maand, toen hij nog president was, zijn interim-minister van justitie wilde vervangen door iemand die helemaal meeging in zijn ideeën over verkiezingsfraude. Deze hoge justitie-ambtenaar, Jeffrey Clark, was bereid daarna de volksvertegenwoordiging van de staat Georgia te adviseren de uitslag daar – winst voor Biden – ongeldig te verklaren. Trump haalde bakzeil toen de volledige top van het ministerie van justitie dreigde met aftreden.

Lees ook:

Trump wilde ministerie van justitie op Georgia afsturen, en dat kan hem duur komen te staan

Donald Trump stuurde kort voor zijn vertrek als president aan op een complete oorlog met zijn eigen ministerie van justitie. Hij overwoog de minister te vervangen door iemand die vol voor hem in de aanval zou gaan tegen de verkiezingsuitslag in Georgia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden