Verenigde Staten

Trump was rustiger en scherp - maar hij was er laat mee

Donald Trump en Joe Biden tijdens het debat donderdagavond.Beeld EPA

Tijdens het laatste debat voor de presidentsverkiezingen van 3 november was president Trump rustiger en scherper dan normaal. Maar aan onwaarheden geen gebrek.

Als Joe Biden president wordt, betekent dat het einde van de olie-industrie in de VS. Hij zei het zelf in het debat met Donald Trump donderdagavond.

Hij bedoelde het niet, en herstelde zijn verspreking snel - hij wil van de subsidies aan die sector af, en naar een economie die geen CO2 meer uitstoot. Maar de Amerikaanse kiezers zullen zijn uitglijder de komende elf dagen veel tegenkomen in toespraken van Trump en in tv-spots van zijn campagne. 

Trump nam alvast een voorschot: “Zullen jullie dat onthouden, Texas? Onthouden jullie het in Oklahoma, Pennsylvania?” In de eerste en laatstgenoemde staten zijn de peilingen niet gunstig. Verlies in Texas zou daar een politieke doorbraak van de Democraten zijn. En ook Pennsylvania is onmisbaar in het pakket van staten waarmee Trump de verkiezingen van 3 november hoopt te winnen.

Het was voor Biden een zwak moment in een debat waarin hij verder goed overeind bleef. Dit keer tegenover iemand die hem bestookte met argumenten in plaats van met eindeloze interrupties, en daarbij soms behendig wist te scoren.

Trump moest het wel zo aanpakken, want tijdens de twee minuten die een kandidaat telkens kreeg na een vraag van NBC-journalist Kristen Welker ging de microfoon van de andere kandidaat uit. Ook buiten die perioden lieten de kandidaten elkaar meestal uitpraten. En al kostte dat Trump zichtbaar moeite, het speelde hem in de kaart.

‘Wie bouwde die kooien, Joe?’

Ook de president deed uitspraken die de Democraten gretig zullen aangrijpen. Zo toonde hij weinig medeleven met de rond 500 illegaal geïmmigreerde kinderen van wie de ouders waren gedeporteerd en nu onvindbaar zijn. “Veel van die kinderen werden hier gebracht door mensensmokkelaars en cartels”, probeerde hij. En: “Ze werden zo goed verzorgd, hun verblijven waren schoon.” Hij stelde het voor als een voortzetting van beleid onder Obama: “Wie bouwde die kooien, Joe?”

Factcheckers van de media stelden vast dat het scheiden van ouders en kinderen die illegaal de grens oversteken onder Trump 4000 keer gebeurde, terwijl het onder president Barack Obama slechts incidenteel nodig werd gevonden. Ze noteerden veel meer onwaarheden van Trump dan van Biden.

Zo claimde Trump zonder bewijs dat de zoon en de broer van Biden miljoenen verdienden met een zakendeal in China, en dat een deel naar de ex-vicepresident ging. In e-mails die op een laptop zijn gevonden en van Hunter Biden zouden zijn, is sprake van ‘de grote man’. Trump: “Jij bent de grote man, denk ik.” Biden ontkende ooit geld te hebben gekregen uit welk buitenland dan ook. Hij noemde het opduiken van de laptop een nieuwe poging van Rusland om Trump in een verkiezing te helpen.

Over het onderwerp dat de kiezers het meest bezighoudt, de coronapandemie, herhaalden de twee kandidaten hun bekende standpunten. Biden beloofde een combinatie van maatregelen tegen besmetting en economische stimulans. Volgens Trump moeten de Amerikanen leren leven met het virus - dat inmiddels ruim 60.000 Amerikanen per dag besmet en er 700 doodt. Het weer op gang brengen van de economie heeft voorrang: “Anders hebben we geen land meer.”

Naar het debat keken volgens voorlopige cijfers 20 procent minder mensen dan naar het eerste. De afhakers verwachtten misschien een herhaling van de chaos van de eerste keer. Of ze keken niet omdat ze al gestemd hadden. Inmiddels hebben minstens 50 miljoen Amerikanen dat al gedaan.

Dat temperde de vreugde bij Republikeinse politici en campagne-medewerkers over de gedisciplineerde Trump die zijn opwachting maakte in het debat. Ze verzuchtten, kijkend naar de 10 procent achterstand van hun kandidaat in de peilingen, dat ze die Trump liever een paar weken, of maanden, of jaren eerder hadden willen zien.

Lees ook:

Het is voor Trump alleen maar goed dat zijn microfoon uit gaat

Donderdagavond is het laatste debat tussen Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. Trump moet op een klein wonder hopen om ook na 3 november in het Witte Huis te kunnen blijven. Althans, volgens de opiniepeilers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden