Verenigde Staten

Trump verlaat maandagavond ziekenhuis

President Trump maakt een ritje rond het ziekenhuis waar hij is opgenomen met Covid-19Beeld AFP

De met corona besmette Amerikaanse president Trump verlaat maandagavond laat het ziekenhuis bij Washington waar hij vrijdag was opgenomen. Dat twittert hij zelf. Hij verwacht 0.30 uur Nederlandse tijd weg te kunnen.

De met het coronavirus besmette president ligt in het Walter Reed-ziekenhuis, even buiten Washington, waar hij vrijdag werd opgenomen. Volgens lijfarts Sean Conley is er sprake van “ups en downs” in het ziekteverloop bij Trump, die midden in zijn herverkiezingscampagne zit. 

Tweemaal doken de zuurstofwaarden in Trumps bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president vrijdag hoge koorts. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.

De artsen die de Amerikaanse president behandelen na  zijn besmetting met het coronavirus toonden zich zaterdag en zondag zeer tevreden over zijn herstel. Maar ze lieten daarbij telkens essentiële informatie weg. Volgens door Amerikaanse media geraadpleegde deskundigen kan dat wijzen op een minder gunstig ziekteverloop. Zo benadrukte de lijfarts van de president, Sean Conley, zaterdag dat de president op dat moment geen extra zuurstof meer kreeg. Hij ontweek de vraag of dat vrijdag was gebeurd, de dag dat Trump ‘uit voorzorg’ naar het militaire Walter Reed-ziekenhuis ging.

Zondag, tijdens de volgende persconferentie, gaf Conley toe dat Trumps bloed donderdag en vrijdag kort een verontrustend lage zuurstofwaarde liet zien, en dat hij vrijdag zuurstof had gekregen. Volgens de arts had hij er niets over willen zeggen omdat hij niet ‘de optimistische boodschap van het team en de president’ wilde doorkruisen.

Rondritje

Na de persconferentie op zondag liet Trump zich al even in het openbaar zien. Hij stapte zondag rond 17.30 uur (lokale tijd) in een auto bij het Walter Reed-ziekenhuis en reed een kort rondje langs zijn aanhangers. Op beelden is te zien dat hij met een mondkapje op vanachter het raam naar buiten zwaait.

Vlak voordat hij in de auto stapte, deelde Trump in een videoboodschap op Twitter mee dat hij een ‘verrassingsbezoek’ zou brengen aan ‘de patriotten die op straat zijn’. Ook zei hij dat hij meer te weten is gekomen over Covid-19. ‘Ik heb veel over Covid geleerd. Ik heb erover geleerd door echt naar school te gaan. Dit is de echte school. Dit is niet de laten-we-de-boeken-lezenschool’, aldus Trump over zijn ziekenhuisverblijf. ‘Ik begrijp het. En het is iets heel interessants.’

Het uitstapje kwam de president op de nodige kritiek te staan. Critici noemden de actie ‘onverantwoord’, omdat de president nog altijd besmettelijk is. Hij zou zijn medewerkers daarmee in gevaar hebben gebracht. Bovendien gelden ook in de VS strikte quarantaineregels in geval van een besmetting.

Of er daadwerkelijk meer medewerkers van het Witte Huis zijn besmet, is een vraag waarvan het antwoord nog even op zich laat wachten. Stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, zei vorige week in een korte persbriefing te verwachten dat meer mensen in het Witte Huis positief zullen testen.

Politiek leiders

Er zijn twee andere grote landen waarvan de politiek leider positief testte op covid-19: Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend genoeg waren dat ook leiders die, net als Trump, graag de gevaren van het virus wegwoven: de Britse premier Johnson en de Braziliaanse president Bolsonaro.

Bolsonaro kende een relatief mild ziekteverloop, voor hem een bevestiging van wat hij altijd al gedacht had. Na zijn herstel ging hij gewoon weer door met zijn campagne om het land weer open te gooien. Waar hij, aangezien de deelstaten in Brazilië op dat punt veel macht hebben, overigens maar beperkte invloed mee had.

Boris Johnson daarentegen moest in het ziekenhuis worden opgenomen, en lag zelfs een tijdje op de intensive care. Het bleek voor hem een omslag in zijn denken over de pandemie. Waar zijn regering voor de ziekte van Johnson nog wel wilde flirten met het idee van het bevorderen van groepsimmuniteit, verliet het Verenigd Koninkrijk daarna die strategie definitief, en schakelde over op het indammen van het virus.

Lees ook:

Trumps artsen zijn optimistisch, maar laten veel vragen open

De behandelend artsen van president Trump zijn positief over zijn herstel van het coronavirus. Maar het is onduidelijk of ze het hele verhaal vertellen.

Trumps coronabesmetting zal de campagne op zijn kop zetten, maar hoe?

President Trump test positief op het coronavirus, een maand voor de verkiezingen. Dat het de campagne zal veranderen, is duidelijk. Hoe, dat is lastiger te voorspellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden