Ontslag Steve Linick

Trump stuurt de ene na de andere pottenkijker weg

President Donald Trump tijdens een persconferentie dinsdag in Washington DC.Beeld AFP

Behandelde Mike Pompeo zijn beveiligers als ‘maaltijdbezorgers met een pistool’? Een onderzoek daarnaar lijkt de inspecteur-generaal van zijn ministerie van buitenlandse zaken, Steve Linick, zijn baan te hebben gekost. 

Maar misschien ging het ook wel om een geopolitiek schandaal. Rond wapenaankopen door Saudi-Arabië. Of over onbehoorlijk gebruik van een regeringsvliegtuig. Er is keus genoeg.

President Trump ziet alvast geen probleem in het inzetten van diplomatieke vechtjassen voor huishoudelijke karweitjes. “Ik heb Mike Pompeo liever aan de telefoon met een wereldleider dan dat hij de afwas doet omdat zijn vrouw of zijn kinderen er niet zijn”, zei hij maandag tegen journalisten.

Inspecteurs-generaal zijn institutionele pottenkijkers: ze hebben de taak hun organisatie onafhankelijk door te lichten. Alleen de president mag hen daarom ontslaan. Trump stuurde Linick echter zonder aarzelen de laan uit omdat Pompeo hem dat vroeg. “Ik ken hem niet. Ik zei: wie heeft hem benoemd? En ze zeiden: president Obama. Toen zei ik, oké, ik zal hem ontslaan.”

In het Congres werd het nieuws met verontwaardiging ontvangen, en niet alleen bij de Democraten. Linick is al de vierde inspecteur-generaal die Trump wegstuurt. De Republikeinse senator Chuck Grassley heeft de president naar de concrete reden voor het ontslag gevraagd, die hij volgens de wet moet geven. Tot nu toe heeft Trump alleen gezegd dat hij niet meer ‘het volste vertrouwen’ in Linick heeft. En Pompeo wilde alleen kwijt dat Linick ‘ons werk ondermijnde’.

De ontslagen Inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Steve Linick, hier in 2019. Beeld AP

Schandalen rond Mike Pompeo

Het inzetten van zijn beveiligers voor het ophalen van maaltijden en het oppikken van zijn hond bij de trimsalon zijn maar een paar van de mogelijke schandalen rond Pompeo. Op verzoek van Eliot Engel, een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, zou Linick ook in de gang van zaken zijn gedoken rond de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië. Die deal, voor 8 miljard dollar, mocht niet van het Congres, maar de regering-Trump liet hem doorgaan door een speciale ‘noodtoestand’ uit te roepen.

Een derde mogelijkheid is dat Linick naar een aantal reizen aan het kijken was die Pompeo maakte naar zijn thuisstaat Kansas, in het vliegtuig van het ministerie. Zijn doel zou niet diplomatiek, maar politiek zijn geweest: Pompeo zou zich voor de verkiezingen in november kandidaat hebben willen stellen voor een senaatszetel. Dat doel zou het gebruik van het regeringsvliegtuig illegaal maken.

Officieel heeft Pompeo tot nu toe gezegd dat hij liever minister blijft. En Trump wil hem niet graag kwijt omdat hij, anders dan zijn voorganger Rex Tillerson, naadloos uitdraagt wat zijn president wil. Zo werd Pompeo de afgelopen weken steeds kritischer over de rol van China bij het uitbreken van de coronapandemie, en suggereerde hij zelfs een tijdlang dat er ‘enorme’ en ‘significante’ aanwijzingen waren dat het virus ontsnapt was uit een laboratorium in Wuhan.

Gouden kandidaat

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, hoopt nog steeds dat Pompeo zich kandidaat stelt als senator voor Kansas. Hij ziet dat als garantie dat de zetel in Republikeinse handen blijft. De Republikeinen zouden zich dan een stuk minder zorgen hoeven maken over het verlies van hun meerderheid in de Senaat. 

Of Pompeo tegen die tijd nog zo’n gouden kandidaat is, hangt mede af van wat er nog uit de handen komt van de ontslagen inspecteur-generaal. Formeel mag hij nog dertig dagen zijn werk afronden. Maar gisteren werd bekend dat Linick zijn ministerie niet eens meer inkomt.

Lees ook:

Trump ontslaat topfunctionaris Steve Linick

President Donald Trump heeft opnieuw een hoge toezichthouder ontslagen. Het is Steve Linick, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken, die was aangesteld door Trumps voorganger Obama.

Mike Pompeo, schouder aan schouder met president Trump

Met Mike Pompeo krijgen de Verenigde Staten een minister van buitenlandse zaken die indruk maakte als student, militair, zakenman, als Congreslid en als directeur van de CIA. Maar belangrijker nog is dat hij over veel kwesties in de wereld hetzelfde denkt als zijn baas, president Donald Trump

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden