Reacties

Trump spreekt van ‘erg grote overwinning voor mij’, Biden wil samenwerken met Republikeinen

Donald Trump zij aan zij met senaatskandidaat Herschel Walker in Georgia.  Beeld REUTERS
Donald Trump zij aan zij met senaatskandidaat Herschel Walker in Georgia.Beeld REUTERS

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft voor het eerst van zich laten horen sinds de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

Redactie Trouw

Op zijn eigen sociale medium Truth Social noemt hij de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen weliswaar ‘ietwat teleurstellend’ voor zijn Republikeinse Partij. Maar, vanuit zijn ‘persoonlijk oogpunt’ zijn ze echter "een erg grote overwinning", schrijft hij, zonder daarover uit te weiden.

Dat is echter niet de teneur in veel Amerikaanse media, nu de uitslagen uit de verschillende staten binnendruppelen. Want veel in het oog springende Republikeinen die door Trump een duwtje in de rug kregen lijken het minder goed te doen dan verwacht. Zoals televisiedokter en senaatskandidaat Mehmet Oz die in Pennsylvania verloor, of Herschel Walker die er niet slaagde de verkiezingen in Georgia te winnen.

Ook kandidaten van Trumpistische snit zoals Kari Lake, in de race voor het gouverneurschap in Arizona; of hardliner Lauren Boebert, Afgevaardigde voor Colorado, liepen in de voorlopige tellingen woensdagavond nog altijd achter op hun Democratische tegenhanger. Anderzijds won de rechts-populistische J.D. Vance, tevens auteur van het boek Hillbilly Elegy, een senaatszetel in Ohio, die daardoor in Republikeinse handen bleef. Ook wordt verwacht dat de invloed van Trump-gezinde politici binnen de Republikeinse partij zelf na deze verkiezingen zal toenemen.

Het conservatieve Fox News, die tijdens zijn presidentschap lang achter Trump bleef staan, noteert zelfs dat Trump niet eerder zo zwak stond en publiceerde een opiniestuk dat Ron DeSantis, de Republikein die met grote overmacht een tweede termijn als gouverneur van Florida won, gezien moet worden als de nieuwe leider van de Republikeinen.

Lees ook onze analyse van de midterms: De Republikeinen zullen zich op Trump moeten gaan bezinnen

Trump heeft zich actief bemoeid met deze midterms, onder meer door campagne te voeren en nadrukkelijk zijn steun uit te spreken voor bepaalde Republikeinse kandidaten in staten waarvan verwacht werd dat de verschillen tussen Democraten en Republikeinen erg klein zouden zijn. Veelal steunde hij kandidaten die publiekelijk de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 weigeren te erkennen, ook wel 'election deniers' (verkiezingsontkenners) genoemd.

Biden: ‘Ik wil samenwerken met de Republikeinen’

Ook de zittende president Joe Biden reageerde op de verkiezingen. Hij zegt bereid te zijn samen te werken met de Republikeinen, en beschouwt de uitslag van deze verkiezingen ook als een opdracht. “Het Amerikaanse volk verwacht dit van mij.”

Lees ook:

Machtsverlies in Huis en misschien Senaat, maar toch opluchting bij Democraten

Mogelijk weten de Amerikanen pas begin december hoe de komende twee jaar de macht in Washington wordt verdeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden