VS-ChinaInternationale politiek

Trump schopt met Hongkong-wet tegen Chinese schenen

Demonstranten in Hongkong vieren Thanksgiving, om de Amerikanen te bedanken voor wetten die de democratie in hun stad ondersteunen.  Beeld Getty Images
Demonstranten in Hongkong vieren Thanksgiving, om de Amerikanen te bedanken voor wetten die de democratie in hun stad ondersteunen.Beeld Getty Images

Washington en Peking botsen over de situatie in Hongkong. President Trump tekende twee wetten die de demonstranten in die stad steunen.

Gijs Moes

China dreigt met tegenmaatregelen nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet onder twee wetten die de protesten in Hongkong steunen. Die wetten zullen de samenwerking met de Verenigde Staten schaden waarschuwt Peking, juist terwijl de twee landen proberen een einde te maken aan hun onderlinge handelsoorlog.

De wetten, die al zijn goedgekeurd door het Congres, maken sancties mogelijk tegen bestuurders in China en Hongkong die de mensenrechten schenden. Ook verplichten zij de VS jaarlijks te beoordelen of China de autonomie van Hongkong wel respecteert. Zo niet, dan trekken de VS de status van de stad als meest begunstigde handelspartner in. In dat geval.

Visum voor de VS

Verder verbieden de wetten de verkoop van traangas en rubberkogels aan de politie van Hongkong. Bovendien kunnen inwoners van die stad die gearresteerd zijn tijdens protesten, straks een visum voor de VS krijgen.

Inwoners van Hongkong gaan al maanden ieder weekend de straat op om te demonstreren voor meer vrijheid en democratie in hun stad. Bij de overdracht van de voormalige Britse kolonie aan China zijn daarover afspraken gemaakt, maar de Hongkongers vrezen de toenemende invloed van de communistische machthebbers in Peking. Na massale, vreedzame protesten in de zomer draait het de afgelopen weken vaker op geweld uit tussen jonge demonstranten en de politie.

Demonstranten in Hongkong hebben de invoering van de wetten met groot enthousiasme begroet. Duizenden activisten bedankten op een plein Trump voor de ondertekening, juist op de dag van het Amerikaanse feest ‘Thanksgiving’. De jonge politicus Joshua Wong, die in de VS lobbyde voor deze wetten, prees de Amerikanen omdat zij de mensenrechten nu boven de handelsbetrekkingen laten gaan. Hij riep de Europeanen op het Amerikaanse voorbeeld te volgen.

Reactie China

De Chinese regering reageerde furieus en riep de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje. “De VS verdraaien de feiten en steunen openlijk gewelddadige criminelen”, verklaarde het ministerie van buitenlandse zaken met een verwijzing naar de demonstranten in Hongkong.

Le Yucheng, onderminister van buitenlandse zaken, noemde het aannemen van de weten ‘ernstige bemoeienis met de interne zaken van China en een ernstige schending van het internationaal recht’. Le drong er bij de Amerikanen op aan de wetten niet uit te voeren, om verdere schade aan de onderlinge relatie te voorkomen.

Trump maakte in een verklaring duidelijk dat hij de relatie met zijn Chinese collega Xi Jinping goed wil houden. “Ik tekende deze wetten uit respect voor president Xi, China en de bevolking van Hongkong.” Hoe het verder moet met de handelsbesprekingen, zei hij er niet bij. In een interview voor nieuwszender Fox zei Trump eerder dat de protesten in Hongkong die onderhandelingen ‘compliceren’.

Lees ook: Grote democratische overwinning in Hongkong is nieuw probleem voor Peking

In lokale verkiezingen behaalden de pro-democraten een klinkende overwinning. Het stadsbestuur en de partijleiding in Peking zitten met de handen in het haar.

Lees ook: De handelsoorlog tussen China en de VS gaat over meer dan handel

China gaat er prat op dat het geen politieke eisen stelt aan handelspartners. Maar buitenlandse bedrijven moeten wel loyaal zijn aan het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden