62 procent steun

Trump razend populair op conservatieve conferentie

Donald Trump bij de CPAC op zaterdag. Beeld Reuters
Donald Trump bij de CPAC op zaterdag.Beeld Reuters
ANP

Ex-president Donald Trump heeft in zijn toespraak aan het slot van de Conservatieve Politieke Actieconferentie (CPAC) vlakbij Washington gezegd dat hij wil afmaken wat hij is begonnen en dat “we de missie gaan volbrengen”. Hij is vooralsnog een van de drie figuren van de Republikeinse Partij die zich hebben opgeworpen als presidentskandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar.

Sinds Trump in 2016 tot president werd gekozen, domineert hij de conferentie van conservatieve en rechtse kopstukken. Een Amerikaanse nieuwszender noemde de CPAC ‘een Trumpfestijn’ met talrijke verkooppunten van bijvoorbeeld Trump-petjes of shirts met ‘Make America Great Again’ erop.

62 procent van de Republikeinse aanwezigen steunde Trump

In een opiniepeiling onder Republikeinse aanwezigen steunde zaterdag 62 procent Trump als presidentskandidaat en slechts 20 procent zijn voornaamste partijrivaal Ron DeSantis. Op de derde plaats kwam een zakenman uit Michigan, Perry Johnson.

De Republikeinse ex-gouverneur van South Carolina Nikki Haley en de zakenman en activist Vivek Ramaswamy hebben zich ook kandidaat gesteld om namens de partij aan de presidentsverkiezingen mee te doen, maar ze speelden een ondergeschikte rol op de CPAC. DeSantis vertoonde zich helemaal niet. Hij zou zich later dit jaar kandidaat willen stellen.

Een buitenlandse gast op de CPAC was de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro. Hij sprak tot de conferentie met een boodschap over een politieke comeback die op die van Trump leek. “Ik ben God dankbaar voor de missie president van Brazilië te zijn geweest, maar ik voel dat die missie nog niet over is.” Bolsonaro is nadat hij de verkiezingen vorig jaar verloor naar Florida uitgeweken.

Lees ook:

Fox News helpt de Republikeinen de geschiedenis van ‘6 januari’ te herschrijven

‘Was het veel minder gewelddadig dan de meeste media het hebben doen voorkomen? Of was het wel verschrikkelijk, maar zit er een complot achter van de Democraten en met hen heulende FBI, om Donald Trump zwart te maken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden