Verkiezingen VS

Trump over vertrek uit Witte Huis na verlies: ‘We zullen zien’

Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Ook zinspeelde hij erop dat hij niet zomaar uit het Witte Huis zal vertrekken, ook als hij verliest.

“We zullen zien wat er gebeurt”, zei hij woensdag, nadat hem was gevraagd of hij bij verlies een vreedzame machtsoverdracht garandeert.

Trump probeert al geruime tijd twijfel te zaaien rond de legitimiteit van de verkiezingen. Vanwege de corona-epidemie zullen meer Amerikaanse kiezers dan ooit hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat verkiezingsfraude in de hand. Voor die bewering is geen bewijs. ,,Deze oplichterij waar de Democraten mee bezig zijn, het is oplichterij, de oplichterij zal voor het Hooggerechtshof komen, en ik denk dat vier tegen vier dan geen goede situatie is”, zei de president over het aantal rechters.

Er is momenteel een zetel in het Amerikaanse Hooggerechtshof vacant nadat de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich twintig jaar geleden ook al eens over de presidentsverkiezingen en besloot toen uiteindelijk over de uitslag. Dat was in 2000, toen de uiteindelijke Republikeinse president George W. Bush en de Democraat Al Gore het tegen elkaar opnamen.

Conservatieve meerderheid

Trump hoopt de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof snel te consolideren naar een stand van 6 tegen 3. Daarvoor heeft hij de steun van de Senaat nodig, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben. Volgens Trump hoeft Lindsey Graham, de voorzitter van de justitiecommissie in de Senaat, geen verhoor met de kandidaat-opperrechter in te plannen en zal het benoemingsproces daarom snel gaan.

Enkele jaren geleden weigerden de Republikeinen in de Senaat nog een door Barack Obama aangedragen kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof in behandeling te nemen, omdat de benoeming in een verkiezingsjaar viel. Een nieuwe rechter moest worden genomineerd door de nieuwe president, zei de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell toen. McConnell heeft nu gezegd dat hij snel een stemming wil laten plaatsvinden als Trump iemand heeft voorgedragen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden