Donald Trump

Trump mogelijk maandag ontslagen uit ziekenhuis als verbetering doorzet

Aanhangers van Donald Trump hebben zich verzameld voor het ziekenhuis in Bethesda, waar de president wordt behandeld.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump, die met Covid-19 is opgenomen in het militair ziekenhuis Walter Reed, wordt maandag mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis als zijn toestand verder blijft verbeteren. 

Dat zei arts Brian Garibaldi op een persconferentie over de gezondheidstoestand van de president. Trump heeft geen koorts en ademhalingsklachten meer, en zijn vitale functies zijn stabiel, aldus een andere arts, Sean Dooley.

De persconferentie werd geopend door Trumps lijfarts Sean Conley, die zei dat Trumps toestand vooruitgaat. Volgens de lijfarts is er sprake van “ups en downs” in het ziekteverloop bij Trump. Tweemaal doken de zuurstofwaarden in diens bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president vrijdag hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven.

Hij heeft zaterdagavond een tweede dosis van het antivirale middel remdesivir gekregen, en heeft geen last van bijwerkingen. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.

Zaterdag waren de berichten over de gezondheidstoestand van Trump uiteenlopend. De artsen schetsten die dag tijdens een persconferentie een rooskleurig beeld van Trumps toestand, maar diens stafchef Mark Meadows zei dat hij zich grote zorgen maakte om de president.

Volgens nieuwszender CNN zou Trump woest zijn op Meadows. Doordat Meadows’ uitspraken indruisten tegen het positieve beeld dat Trump en zijn artsen naar buiten brachten, zou de stafchef de geloofwaardigheid van de medische persconferenties in het geding hebben gebracht.

Lijfarts Conley liet weten dat het positieve beeld dat de artsen zaterdag gaven, ermee te maken had dat het medisch team “de positieve houding” van hun patiënt “wilde weerspiegelen”. Stafchef Meadows zou er volgens Conley bij zijn geweest toen het zaterdag de verkeerde kant opging met Trump. “Gelukkig was dat een voorbijgaande situatie”, aldus Conley.

Bedanktweet

Trump heeft in een tweet zijn aanhangers bedankt.  Een groep aanhangers heeft zich voor het militaire hospitaal in Bethesda verzameld met vlaggen van Trumps verkiezingscampagne. “Heel erg bedankt”, scheef hij.  Trump ligt in het ziekenhuis voor zijn besmetting met het coronavirus.

Trump is een roemruchte twitteraar die plotseling ‘wegviel’ toen hij vrijdag naar het ziekenhuis was gebracht en er na een heel beknopt bericht een radiostilte volgde. Trump is echter zaterdag al teruggekeerd op het sociale medium en dankte op Twitter de artsen en verplegers van het ziekenhuis. Trumps terugkeer leek aan te geven dat hij aan de beterende hand is.

Volgens artsen en volgens Trumps stafchef herstelt hij inderdaad voortvarend, maar is hij nog niet van het virus af. Dat moet in de komende dagen blijken. Hij krijgt zondag, de derde dag van zijn ziekenhuisopname, meer Remdesivir toegediend, een virusremmend middel.

Zaterdagavond zei Trump in een video vanuit het ziekenhuis dat hij “hard op weg is naar herstel” en dat hij er “spoedig weer zal zijn om Amerika weer groot te maken”.  Hij zei: “Toen ik hier binnenkwam, voelde ik me niet goed, maar inmiddels voel ik me een stuk beter. Ik zal zo snel mogelijk mijn werk hervatten en denk dat ik de campagne kan voltooien. Ik dank de medische staf die geweldig werk heeft verricht. De therapieën zijn een mirakel, een gift van God. Maar we zijn er nog niet, de komende dagen volgt de echte test, we moeten zien wat er dan gebeurt.”

Hij bedankte alle Amerikanen, ook van de oppositie, voor het medeleven 

In de ruim vier minuten durende video bedankte hij alle Amerikanen, ook van de oppositie, voor het medeleven en vertelde Trump ook dat zijn echtgenote Melania, die ook is getroffen door het coronavirus, het goed maakt.

Trump herhaalde dat hij op advies van de artsen naar het ziekenhuis is overgebracht en dat hij daar volledig achter stond. Volgens hem was het alternatief om geïsoleerd op het Witte Huis achter te blijven. “Dat kan ik niet doen, we moeten onze problemen tegemoet treden en niet afwachten”, zei hij daarover.

Een paar uur na Trumps video gaf zijn arts Sean Conley een nieuwe update over de toestand van de president. Volgens Conley is Trump koortsvrij en is er “duidelijke vooruitgang” geboekt in zijn behandeling.  “Hoewel de president zeker nog niet in veilig is, blijft het medische team optimistisch”, liet Conley verder weten. Hij zei ook dat de president zaterdag in het ziekenhuis heeft gewerkt en zich zelfstandig en probleemloos voortbewoog, terwijl hij onder permanente observatie van de artsen stond.

Stafchef Meadows van Witte Huis was erg bezorgd over Trump

Stafchef van het Witte Huis Mark Meadows was naar eigen zeggen erg bezorgd over de gezondheid van zijn baas, president Trump. “We waren heel erg bezorgd, hij had koorts en zijn bloedzuurstofgehalte daalde snel”, zei Meadows in een vraaggesprek met Amerikaanse media. 

Sinds Trump in het ziekenhuis ligt, is er volgens de stafchef “een ongelofelijke verbetering ingetreden”. Meadows is zaterdag daarom optimistisch geworden, maar erkende dat “de komende 48 uur of zo” nog riskant zijn voor de gezondheid van de Amerikaanse president. Trump is volgens Meadows “een voortreffelijk patiënt in het ziekenhuis, behalve dat hij als maar door blijft werken en meent dat hij dingen moet doen voor het Amerikaanse volk”.

Dat de gezondheidstoestand van Trump niet zo rooskleurig is als hij en zijn dokter meldden, schreven ook CNNThe New York Times en persbureau Associated Press.

Meer vertrouwelingen besmet met het coronavirus

Chris Christie, vriend en adviseur van Trump, is met Covid-19 opgenomen in een ziekenhuis. Via Twitter laat hij weten dat “uit voorzorg” te hebben gedaan, omdat hij aan astma lijdt. Verder zei hij nog dat hij lichte klachten heeft.

Christie is een van de acht Republikeinse kopstukken inclusief Trump die de afgelopen dagen positief op het virus is getest. De meesten waren aanwezig op bijeenkomsten met de president, zoals een campagnebijeenkomst in New Jersey afgelopen donderdag en de bekendmaking door Trump vorige week van Amy Coney Barrett als kandidaat voor het Hooggerechtshof.

Christie maakte eerder zaterdag bekend dat hij het gevreesde virus onder de leden heeft. De voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey heeft afgelopen dinsdag naar eigen zeggen deelgenomen aan de voorbereidingen van Trump op zijn debat met de Democratische tegenspeler in de verkiezingen, Joe Biden.

Trumps adviseur Hope Hicks, die de president dinsdag en woensdag vergezelde, heeft het virus ook opgelopen, net als ex-adviseur Kellyanne Conway, de republikeinse partijvoorzitter Ronna Romney McDaniel en de drie Republikeinse senatoren Mike Lee, Thom Tillis en Ron Johnson.

Lees ook:
Trumps coronabesmetting zal de campagne op zijn kop zetten, maar hoe?

President Trump test positief op het coronavirus, een maand voor de verkiezingen. Dat het de campagne zal veranderen, is duidelijk. Hoe, dat is lastiger te voorspellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden