NieuwsVerenigde Staten

Trump mag aangiften niet geheimhoudenomdat hij toevallig president is

Een demonstrant voor het gebouw van het Hooggerechtshof, donderdag in Washington. Beeld AFP

De president staat niet boven de wet als het gaat om zijn persoonlijke financiën. Dat heeft het Hooggerechtshof van de VS donderdag bepaald.

Donald Trump mag dan president zijn, als justitie van de staat New York bij hem aanklopt voor zijn boekhouding, is hij een gewone Amerikaan. Het Hooggerechtshof heeft donderdag het argument van Trump van tafel geveegd dat hij als president door de aanklagers van Amerikaanse staten compleet met rust gelaten moet worden.

Een aanklager in Manhattan onderzoekt of Trump zich voor of tijdens zijn presidentschap schuldig heeft gemaakt aan financiële misdrijven. Daarvoor vroeg hij zijn financiële stukken vanaf 2011 op bij zijn boekhoudkantoor, Mazars. Daar zijn ook zijn belastingaangiften bij, die hij in tegenstelling tot vorige presidenten nooit openbaar heeft gemaakt.

Boze tweet van Trump

Trump noemde de uitspraak in een boze tweet oneerlijk: “Ik won de Mueller-heksenjacht en andere, en nu moet ik doorvechten in politiek corrupt New York!” Een extra bittere pil voor hem is dat de twee rechters die hij zelf heeft voorgedragen, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, zich achter de beslissing schaarden. Slechts twee van de negen waren tegen.

Ondanks Trumps verlies bij het Hooggerechtshof hoeven de stukken nog niet meteen aan New York overhandigd te worden. Het hof heeft de zaak terugverwezen naar een lagere rechtbank. Daar krijgt de president de gelegenheid nog andere bezwaren in te dienen en eventueel weer in beroep te gaan. 

Daarmee is de kans groot dat hij de stukken, ook als hij opnieuw verliest, niet af hoeft te geven voor de presidentsverkiezingen van 3 november. Als dat wel moet, rust op justitie in New York nog een geheimhoudingsplicht, tot het eventueel van een strafzaak komt. 

Gunstiger beslissing voor Trump

Behalve New York vroegen ook enkele commissies van het Congres financiële documenten op bij Mazars, en bij twee banken. Ook daarover deed het Hooggerechtshof donderdag uitspraak, en die beslissing was gunstiger voor Trump.

Volgens het hof hadden de rechters die de zaak in eerste instantie behandelden, beter moeten afwegen of het Congres de gegevens werkelijk nodig heeft voor zijn hoofdtaak: het maken van wetten. En ze hadden moeten bekijken of de dagvaarding niet vooral bedoeld is om de president politiek in verlegenheid te brengen.
Ook die zaak is terugverwezen, dus het is mogelijk dat het Congres later alsnog zijn zin krijgt - maar ook dan misschien pas na de verkiezingen.

Het hof maakte in zijn uitspraak duidelijk dat het graag zou zien dat de partijen er zelf uitkomen "Het Congres en de uitvoerende macht zijn er meer dan twee eeuwen lang in geslaagd om zulke conflicten onderling op te lossen, zonder richtlijnen van ons." 

Lees ook: 

Trumps laatste hoop op het geheimhouden van zijn geldzaken

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over een precaire zaak: de persoonlijke financiën van de president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden