Capitoolrellen VS

Trump kleineert getuige die explosieve details gaf over dag van bestorming Capitool

Cassidy Hutchinson getuigde tegenover de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari van vorig jaar.  Beeld AP
Cassidy Hutchinson getuigde tegenover de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari van vorig jaar.Beeld AP

De getuigenis van Cassidy Hutchinson dinsdagavond was explosief. Het ministerie van justitie moet nu besluiten wat te doen met de nieuwe informatie.

Bas den Hond

Die belangrijke medewerkster op het Witte Huis die in een getuigenverhoor zoveel kwaads over Donald Trump wist te vertellen? Ze was het hulpje dat voor iedereen koffie mocht halen. En na het vertrek van de president uit het Witte Huis zou ze hebben gebedeld om een baantje bij hem op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Trump, op zijn eigen sociale medium Truth Social, en aanhangers van hem op sociale media en televisie deden hun best om Cassidy Hutchinson een kopje kleiner te maken in de ogen van het publiek. Maar als hun naam er niet bij hoefde, gaven ook naaste medewerkers van de president toe dat haar verhaal, gedaan voor de commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt, Trump politiek en juridisch zwaar beschadigde.

Grote kans op geweld

Hutchinson vertelde onder andere dat Trump wist dat er mensen met geweren en andere wapens onder de demonstranten waren die op die dag naar hem kwamen luisteren. In zijn toespraak over de vermeende verkiezingsfraude waardoor hij de presidentsverkiezingen van Joe Biden zou hebben verloren, riep hij hen op om ‘vreedzaam’ naar het Capitool te gaan, maar ook te ‘vechten’. In het Witte Huis zou al dagen daarvoor bekend zijn geweest dat er grote kans was op geweld op 6 januari, de dag dat het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen zou bezegelen.

Daarmee is weer een stukje bewijsmateriaal toegevoegd aan de verzameling feiten die het ministerie van justitie moet beoordelen. Het zou kunnen besluiten tot vervolging van Trump wegens opruiing of samenzwering tegen het staatsgezag, maar ook kunnen oordelen dat het berechten van een ex-president, die nog steeds de steun heeft van miljoenen, niet in het landsbelang is.

‘Explosieve’ getuigenis

Trump zou ook een simpele aanklacht boven het hoofd kunnen hangen wegens het aanvallen van een politieagent – als het verhaal van Hutchinson klopt dat Trump zich ernstig misdroeg in de presidentiële auto waarmee hij, tegen zijn zin, werd terugbracht naar het Witte Huis. Ze zegt te hebben gehoord van Tony Ornato, de vice-stafchef van het Witte Huis, die erbij was, dat hij het stuur probeerde te pakken. Toen de commandant van zijn beveiligingsteam hem tegenhield, zou Trump naar hem hebben uitgehaald.

Volgens mediaberichten zeggen Ornato en de betrokken lijfwachten dat het zo niet is gegaan. Ze zouden dat onder ede willen komen getuigen. De commissie had hen al eerder achter gesloten deuren verhoord, maar mogelijk niet naar het incident gevraagd.

Hutchinsons directe baas, Mark Meadows, heeft geweigerd te getuigen. Maar ze kreeg steun van diens voorganger, Mick Mulvaney. Hij noemde haar getuigenis ‘explosief’ en twitterde: ‘Ik ken haar. Ik denk niet dat ze liegt’.

Lees ook:

Trump wilde met gewapende demonstranten optrekken naar het Capitool

Een naaste medewerker van Trumps stafchef kwam dinsdag in een ingelaste hoorzitting met allerlei belastende nieuwe informatie over het gedrag van de president rondom de bestorming van het Capitool.

Hooggerechtshof VS maakt eind aan landelijk recht op abortus

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een einde gemaakt aan het landelijke recht op abortus. De afzonderlijke staten van de VS gaan voortaan zelf over abortus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden