Presidentsverkiezingen

Trump deed het onverwacht goed onder latino’s, Biden bij jongeren

Trump-aanhangers vannacht bij een bijeenkomst voor een Cubaans restaurant in Miami.Beeld AFP

Trump deed het bij latino’s stukken beter dan verwacht. Maar niet bij alle latino’s.

Trump de kandidaat die vooral de ­oudere, witte kiezers op het platteland aanspreekt? Dat is het clichébeeld, maar er komen wat barsten in. De grootste verrassing van de verkiezingsavond op dinsdag werd bewerkstelligd door een heel andere groep kiezers: latino’s – en dan met name die uit de grote stad Miami. Die zorgden ervoor dat de staat Florida toch naar de zittende president ging, terwijl de meeste peilers Biden daar vooraf een iets betere kans hadden toebedacht.

Florida kent veel latino kiezers. In 2016 stemde 62 procent van hen nog voor de Democratische kandidaat ­Hillary Clinton en kreeg Trump slechts 32 procent achter zich. De eerste exitpolls op dinsdag wezen er echter op dat Trump deze keer bijna de helft van hun stemmen in de wacht heeft weten te slepen.

Het zijn voorlopige cijfers, maar een van de dingen die bij het voorspellen van Florida lijkt te zijn misgegaan, is dat opiniepeilers ‘de’ latino stem als een soort blok hebben behandeld. Want later bleek: in een staat als Arizona verloor Biden eigenlijk nauwelijks latino kiezers, vergeleken met Clinton in 2016. Hun toegenomen aantal was een van de redenen dat hij dat voormalige Republikeinse bolwerk aan Trump wist te ontfutselen.

Socialistisch schrikbeeld

Het belangrijkste verschil tussen de twee staten is dat in Florida vooral latino’s wonen met een Cubaanse achtergrond, die gevlucht zijn voor het socialistische regime van Fidel Castro. Trump is al tijden bezig om die groep het hof te maken. Bijvoorbeeld door sancties tegen Cuba of Venezuela steevast in Miami af te kondigen. En met een campagne waarin Biden in het Spaans afgeschilderd werd als een linkse extremist, die weldra ook in de VS het socialisme zal invoeren.

“Democraten hadden hier op straat geen effectieve campagne”, zei politicoloog Eduardo Gamarra van Florida International University tegen NBC News. “Ze probeerden zich vooral te verdedigen tegen beschuldigingen van communisme.” Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez vindt dat de Democraten de latino stem voor lief hebben genomen. “We trekken al heel lang aan de bel over de Democratische kwetsbaarheden bij latino’s”, reageerde ze op Twitter.

Ook op andere plekken dan Florida bleek die kwetsbaarheid. Starr County in Texas, aan de grens met Mexico, kent 96 procent latino stemmers. Vier jaar geleden won Clinton daar met ­ongeveer 60 procentpunten verschil, dit jaar was de voorsprong van Biden tot 5 procentpunten geslonken.

Jongeren

Biden concentreerde zich de afgelopen tijd vooral op het terugwinnen van witte stemmers in de traditionele Democratische bolwerken in het midwesten. Als dat hem inderdaad gelukt is, dan komt dat deels doordat Biden deze verkiezingen ook profiteerde van extra succes bij twee groepen kiezers. Allereerst jongeren: die stemden deze keer veel vaker Democratisch dan in 2016. In Wisconsin en Pennsylvania kon Biden rekenen op twee derde van de kiezers onder de dertig. Vier jaar geleden had Clinton daar nog maar de helft van de jongeren voor zich gewonnen.

Daarnaast valt, op basis van de eerste gegevens, een andere verschuiving op: Amerikanen die meer dan een ton per jaar verdienen, trokken in vergelijking met vier jaar geleden meer naar Trump, mensen die minder verdienden schoven juist naar Biden op. Wellicht dat Trumps belastingverlaging, die vooral hogere inkomens ten goede kwam, hier een rol speelde.

Maar wat vooral opvalt als je een eerste blik laat gaan over de electorale landkaart, is dat er eigenlijk niet zo gek veel verschuivingen waren. Dat was in zekere zin te verwachten: ­weinig presidenten konden rekenen op zo’n stabiel populariteitscijfer als Trump.

Zijn populariteit heeft nooit echt hoog gelegen; bij opiniepeiler Gallup kwam hij in vier jaar zelfs nooit boven de 50 procent uit, terwijl andere presidenten na de Tweede Wereldoorlog allemaal weleens boven de 65 procent uitkwamen. Maar hij daalde ook nooit tot onder de 30 procent, terwijl veel van zijn voorgangers daar op enig ­moment in hun presidentschap wel onder doken.

Lees ook:

Trump doet precies waar hij al mee schermde: hij claimt de overwinning voordat de stemmen geteld zijn

Stiekem hoopten de Democraten op een duidelijke overwinning. Het werd een vooralsnog onbesliste strijd. Maar president Trump deed precies waar veel Democraten al bang voor waren: hij claimde alvast de overwinning, en beschuldigde zijn tegenstanders van fraude. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden