Verenigde Staten

Trump blijft binnen, twittert en ontslaat zijn minister van defensie

Voor het Witte Huis wordt begonnen met de bouw van het podium waar de nieuwe president zal worden beëdigd.  Beeld AFP
Voor het Witte Huis wordt begonnen met de bouw van het podium waar de nieuwe president zal worden beëdigd.Beeld AFP

In het weekend kwam de president Donald Trump nog twee keer het Witte Huis uit om te golfen, maandag bleef hij binnen en liet hij vooral van zich horen via Twitter. De woorden ‘afstand doen’ kwamen in zijn berichten niet voor, maar hij besloot wel, ruim twee maanden voor het einde van zijn termijn, minister van defensie te ontslaan.

Gijs Moes

Dat het tussen minister Mark Esper en zijn baas niet goed zat, was al langer bekend. De minister had moeite met de neerbuigende manier waarop Trump vaak sprak over bondgenoten, zoals die van de Navo. Bovendien verzette hij zich tegen de wens van de president om militairen in te zetten tegen demonstraties in Amerikaanse steden.

Trump hield zich op Twitter niet in bij de aankondiging van het ontslag met onmiddellijke ingang. ‘Mark Esper has been terminated’, schreef hij, met gebruik van een opmerkelijk harde term die vertaald kan worden als ‘beëindigd’ maar ook als ‘vernietigd’. Als opvolger wees hij Christopher Miller aan, die leidinggaf aan het nationale anti-terrorismecentrum.

Ondertussen bereidt een team van juristen rechtszaken voor in een aantal staten, waarin volgens Trump met het tellen van stemmen is geknoeid. De president is er twee dagen nadat alle grote media de Democraat Joe Biden als winnaar aanwezen, nog altijd van overtuigd dat hij zich kan opmaken voor een tweede termijn. Naast hertellingen in Wisconsin en Georgia, zijn er rechtszaken aangekondigd in onder meer Pennsylvania, Nevada en Arizona. Maar er zijn nog geen harde bewijzen van fraude aangedragen.

Amerikaanse media beschrijven de sfeer in het Witte Huis als neerslachtig en gespannen. Sommige medewerkers zouden aandringen op het erkennen van een nederlaag, anderen willen juist dat de president grote bijeenkomsten in het land gaat houden om zijn claim op een tweede termijn kracht bij te zetten. Er zijn ook berichten dat medewerkers druk bezig zijn met solliciteren, al zou door stafchef Mark Meadows dat verboden hebben.

Diezelfde Meadows testte enkele dagen geleden positief op het coronavirus. Maandag bleek dat ook minister van volkshuisvesting Ben Carson besmet is.

Lees ook:

Biden presenteert zijn coronateam en een plan om de pandemie tegen te gaan

Joe Biden heeft een team gepresenteerd dat de coronapandemie moet aanpakken. De aanstaand president roept alle Amerikanen op mondkapjes te dragen, tot er een vaccin beschikbaar is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden