Islamitische Staat

Trump bevestigt: Amerikaans leger heeft IS-leider al-Baghdadi gedood

Donald Trump. Beeld REUTERS
Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikanen hebben een grote slag geslagen tegen terreurbeweging Islamitische Staat. President Trump was zaterdagavond zo opgewonden over het behaalde succes, dat hij op Twitter bekendmaakte dat ‘iets heel groots zojuist heeft plaatsgevonden’. Enkele uren later meldde hij trots de liquidatie van ‘de nummer één terrorist van de wereld’ door Amerikaanse militairen.

Ghassan Dahhan

In de Syrische provincie Idlib, op slechts enkele kilometers van de Turkse grens, werd IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zaterdag gedood bij een Amerikaanse operatie. Beelden van de plek, die kort na de aanval werden gemaakt door onder meer Iraakse journalisten, toonden een enorme krater en puin. Volgens president Trump duurde de hele militaire operatie zo’n twee uur.

Trump gaf in een toespraak opmerkelijk veel informatie - in de komende dagen en weken zal duidelijk worden hoeveel daarvan klopt - vrij over de liquidatie van Baghdadi. De Amerikanen zouden al ‘weken’ de IS-leider hebben gemonitord, en de commando’s zouden vanuit een land (Trump noemde deze niet bij naam) in acht helikopters naar Idlib zijn gevlogen om Baghdadi uit te schakelen. Zij gebruikten explosieven om het gebouw waar hij in zat binnen te dringen, waarna er een vuurgevecht begon. De commando’s zouden uiteindelijk Baghdadi met honden hebben opgejaagd. Hij vluchtte met zijn drie zonen naar een tunnel, en toen hij geen uitweg meer zag, blies hij zichzelf en zijn zonen op met een bomvest. Bij de Amerikaanse actie werden ook andere IS-strijders gedood, evenals drie van Baghdadi’s vrouwen, aldus Trump.

Volgens de Amerikaanse defensieminister Mark Esper was het niet de bedoeling om Baghdadi te doden, maar om hem gevangen te nemen. “We probeerden hem naar buiten te praten en vroegen hem zich over te geven. Hij weigerde.”

Dank aan Rusland

De lezing van Trump was iets minder genuanceerd. “Hij stierf als een hond, hij stierf als een lafaard.” Hij deed in zijn toespraak zijn best om het jihadistische aureool rondom Baghdadi te beschadigen. Volgens Trump bracht de vluchtende Baghdadi zijn laatste momenten “jammerend, jankend en schreeuwend” door. Trump, die vanuit het Witte Huis live meekeek met de militairen, omschreef zijn ervaring ‘alsof je een film kijkt’. Hij zei te overwegen om de beelden van de actie te delen met het publiek.

Het lichaam van Baghdadi zou ernstig verminkt zijn geraakt door de explosie, zei Trump. Om zeker te weten dat het ging om de IS-leider namen militairen delen van Baghdadi’s lichaam mee voor DNA-analyse en binnen 15 minuten was er uitsluitsel, aldus de president.

Een videobeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Beeld AP
Een videobeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.Beeld AP

Trump bedankte in zijn toespraak verschillende landen, waaronder Turkije en Irak, maar opmerkelijk genoeg ook Rusland. Rusland ‘heeft ons goed behandeld’ door het luchtruim boven Noord-Syrië voor de Amerikanen open te stellen, zei Trump. Rusland, dat eerder al eens beweerde de IS-leider te hebben uitgeschakeld en dat het luchtverkeer in Noord-Syrië in de gaten houdt, zei niet op de hoogte te zijn van zijn bijdrage aan de operatie. “Wij hebben geen weet van enige hulp”, liet de Russische majoor-generaal Igor Konashenkov zondag weten.

De vraag is ook wat Baghdadi precies deed in Idlib. Hij verbleef in een gebied waar veel Syrische strijdgroepen actief zijn, zoals Al-Qaida en HTS, maar deze staan op vijandige voet met IS. De IS-leider neemt doorgaans weinig veiligheidsrisico’s - in de afgelopen vijf jaar zijn er slechts twee video’s van hem verschenen - en het strookt niet met zijn aard om zich met gezin en aanhang te verplaatsen naar vijandig gebied, tenzij hij daar wellicht was op uitnodiging van een bepaalde organisatie. Een andere mogelijkheid die wordt genoemd is dat hij op doorreis was toen het noodlot toesloeg.

Lees ook:

Abu Bakr al-Baghdadi (1971-2019): Impulsieve leider van leger moordzuchtige heethoofden

De beruchtste terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi is dood, zo maakte de Amerikaanse president Trump zondagmiddag bekend.

De Amerikanen gaan toch níet weg uit Syrië

Trump zegt dat hij de olievelden in Syrië wil bezetten om te voorkomen dat terreurbeweging IS deze overneemt. In werkelijkheid wil hij de Syrische regering onder druk zetten.

IS herrijst uit zijn as, in een nog gevaarlijker variant

Er ging een zucht van verlichting door de westerse wereld toen het kalifaat van IS ophield te bestaan. En toen was daar vorige week een video met zijn dood gewaande leider Abu Bakr al-Baghdadi, die toch niet dood bleek te zijn.

Wat moet er gebeuren met de Syriëgangers? Deze opties heeft het kabinet

Terughalen, in Irak berechten of het risico op ontsnapping nemen? De coalitie ruziet over het lot van de Syriëgangers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden