Verkiezingen Canada

Trudeau blijft premier van Canada volgens eerste prognoses, maar behaalt geen meerderheid

De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen. Beeld AFP
De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen.Beeld AFP

De Liberale Partij van premier Justin Trudeau stevent af op een overwinning bij de parlementsverkiezingen in Canada. Volgens vroege prognoses van de openbare omroep CBC, na sluiting van de laatste stembureaus in het land, verslaat de regeringspartij wederom de conservatieven, maar is het nog allerminst zeker of het ook een absolute meerderheid wordt. Daarmee zou Trudeau dus niets zijn opgeschoten met de vervroegde verkiezingen.

Redactie Trouw

Het behalen van een absolute meerderheid was juist de inzet van Trudeau geweest. De 49-jarige premier staat sinds het begin van zijn tweede regeringsperiode in 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering en hoopte met de gunstige peilingen indachtig - onder meer vanwege zijn aanpak van de coronapandemie - dat hij met nieuwe verkiezingen nu wel een groter gat met de achterhoede zou kunnen slaan.

De populariteit van de Conservatieve Partij van Erin O’Toole nam de laatste weken echter toe, terwijl Trudeau tijdens de verkiezingscampagne op meerdere plaatsen zelfs werd uitgejoeld door tegenstanders. Zijn voorsprong in de peilingen slonk zienderogen.

Toch lijkt hij volgens CTV News nu voor de derde keer op rij de Conservatieve Partij en de Nieuwe Democratische Partij achter zich te laten, al zal het dus opnieuw geen meerderheid worden. Voor CBC News was het nog te vroeg om daar duidelijkheid over te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden