Rechtszaak
Tot 50 maanden cel geëist tegen verdachten die Belgische Sanda Dia tijdens fatale ontgroening visolie lieten drinken
De strafzaak rond de dood van de Leuvense student Sanda Dia is maandag hervat. Het onderzoek naar de fatale ontgroening, vierenhalf jaar geleden, wordt gekenmerkt door vertraging. De Reuzegommer moest onder andere liters visolie met gepureerde muizen drinken.
In de Belgische media staan de verdachten in de strafzaak van de overleden student Sanda Dia vooral bekend om hun studentennamen. ‘Zaadje’ heet de voormalige preses van studentenvereniging Reuzegom, ‘Janker’ heet de student die verantwoordelijk was voor het ontgroenen van de eerstejaars. Respectievelijk wordt er veertig en vijftig maanden cel tegen hen geëist.
Maandag werd de zaak tegen Zaadje, Janker en zestien andere verdachten in het Antwerpse hof van beroep hervat. Tegen de meeste betrokken Reuzegommers worden celstraffen geëist van 18, 24 of 30 maanden. Ook eist het Vlaamse Openbaar Ministerie een geldboete van 500 tot 1000 euro en een ontzetting uit de burgerrechten van vijf jaar. Dat betekent dat de verdachten vijf jaar lang geen publieke functies mogen uitoefenen.
Centraal in de zaak staat Sanda Dia, de twintigjarige student die overleed tijdens een ontgroening van de elitaire studentenclub Reuzegom in Leuven. Daarbij moesten Dia en twee andere eerstejaars liters visolie met gepureerde muizen en sterke drank drinken. Later moesten de eerstejaars, schachten genoemd, de dag doorbrengen in een zelfgegraven put met ijskoud water. Dia raakt onderkoeld en slaagt er niet in de olie uit te braken. Hij overlijdt in het ziekenhuis.
Meerdere rechters verbonden met het Leuvense dispuut
De achttien Reuzegommers die aanwezig waren bij de fatale ontgroening worden vervolgd voor het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling, schuldig verzuim en onopzettelijke doding. De twee eerstejaars die met Dia de ontgroening liepen, zijn geen verdachte in de zaak.
Dia’s dood is inmiddels al vierenhalf jaar geleden, maar het strafproces is gekenmerkt door vertraging. Zo bleken meerdere rechters verbonden met het Leuvense dispuut. Een van de Reuzegommers bleek bijvoorbeeld de zoon van een Antwerpse rechter te zijn. Om belangenverstrengeling te vermijden, verhuisde het dossier naar Hasselt. Later werd een rechter gewraakt die verbonden was aan de KU Leuven, waar niet alleen Dia, maar ook de achttien Reuzegommers studeerden.
Pas in april 2022 ging het proces echt van start, met de ondervraging van de verdachten. Het Vlaamse Openbaar Ministerie eiste toen voor alle achttien studenten een gevangenisstraf tussen de anderhalf en vijf jaar voor hun betrokkenheid bij de fatale ontgroening.
Niet over de volledige ontgroening
Maar ook dat proces werd binnen een week stilgezet. De voorzitter van de rechtbank stelde toen dat de zaak alleen over Dia’s laatste uren moest gaan, in plaats van de volledige ontgroening. Ook wilde de voorzitter de aanklacht herformuleren tot ‘het toebrengen van slagen en verwondingen’, een eis met een lagere gevangenisstraf. Zowel de familie als het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen die uitspraak. Dat beroep ging maandag van start.
Het Antwerpse hof van beroep besluit vermoedelijk binnen een week of het instemt met de lagere eis van de Hasseltse rechtbank om alleen de laatste uren van de ontgroening mee te nemen. Is dat niet het geval, dan neemt het hof mogelijk de hele strafzaak over.
Lees ook:
Levende vissen eten en in ijskoud water liggen: België gruwt van details dodelijke ontgroening Sanda Dia (20)
In België hangt achttien ontgroeners jarenlange celstraffen boven het hoofd. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van de twintigjarige Sanda Dia in 2018.