Libië

Topman VN: buitenlandse inmenging Libië ongekend

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties António Guterres  Beeld AFP
Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties António GuterresBeeld AFP

De buitenlandse inmenging in het conflict in Libië heeft een ongekend niveau bereikt, zei secretaris-generaal van de VN, António Guterres, tegen de veiligheidsraad.

Judith Harmsen

Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft het gehad met de buitenlandse inmenging in het conflict in Libië. Met woorden als “somber” en “schandalig” beschreef hij woensdag tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad de huidige situatie in het Noord-Afrikaanse land.

“Het conflict is een nieuwe fase ingegaan”, zo waarschuwde hij de lidstaten, “met buitenlandse inmenging die een ongekend niveau heeft bereikt.” Hij noemde onder meer de levering van geavanceerde apparatuur en het aantal huursoldaten dat betrokken is bij de gevechten.

Bij de oorlog in Libië tussen de zelfbenoemde veldmaarschalk Khalifa Haftar en de internationaal erkende regering van premier Fayes al-Sarraj, de GNA, zijn al vanaf het einde van de Arabische Lente in 2011 meer en meer buitenlandse mogendheden betrokken. Zo krijgt het Libische Nationale Leger (LNA) van Haftar onder meer steun van de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Frankrijk, hoewel het laatste land nu wat voorzichtiger opereert met partij kiezen. De GNA kan rekenen op hulp vanuit Italië, Qatar en Turkije. Met een wapenembargo en verschillende internationale conferenties is geprobeerd die inmenging van andere landen te beperken. Tot nu toe tevergeefs.

Aanhangers van de zelfbenoemde veldmaarschalk Khalifa Haftar demonstreren in de havenstad Benghazi tegen inmenging van Turkije in hun land. Beeld AFP
Aanhangers van de zelfbenoemde veldmaarschalk Khalifa Haftar demonstreren in de havenstad Benghazi tegen inmenging van Turkije in hun land.Beeld AFP

Rusland zou 1200 soldaten in Libië hebben gestationeerd

De laatste maanden dreigt het conflict steeds verder te escaleren, ook internationaal. Turkse militaire interventies zorgden ervoor dat de regeringstroepen terrein wonnen op de LNA. Tot woede van Egypte, dat aan de kant van Haftar staat. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi dreigde troepen naar Libië te sturen.

Ook Rusland steunt de rebellerende generaal Haftar. Met gevechtsvliegtuigen onder andere, maar ook, zo bleek afgelopen mei uit een gelekt VN-rapport, met huursoldaten. Volgens onafhankelijke waarnemers zou het Russische bedrijf de Wagner Group tot ongeveer 1200 soldaten hebben gestationeerd in Libië om de LNA te ondersteunen.

Het wapenembargo in Libië wordt dus aan alle kanten geschonden. In een poging zicht te krijgen op die overtredingen startte de EU in maart met de marine-operatie Irini. Ook de NAVO houdt met de missie Sea Guardian toezicht op zee op de toevoer van wapens. Die missie kwam recent onder druk te staan, na een conflict tussen NAVO-bondgenoten Frankrijk en Turkije.

Frankrijk doet niet langer mee aan de VN-missie op zee

Dat conflict ontstond na een incident voor de kust van Libië. Een Frans fregat wilde een vrachtschip controleren op wapens, maar werd volgens Frankrijk agressief bejegend door Turkse schepen die het vrachtschip begeleidden. De schepen zouden zelfs de wapens hebben gericht op de fregat. Turkije ontkent die beschuldigingen en na verwijten over en weer besloot de Franse president Macron dat Frankrijk niet langer mee zal doen aan de missie Sea Guardian.

Ondanks de schendingen van internationale verdragen blijven de VN proberen de regering van Sarraj en veldmaarschalk Haftar aan de onderhandelingstafel te krijgen. Volgens secretaris generaal Guterres is het belangrijk dat er snel een diplomatieke oplossing komt voor het conflict. “De tijd staat niet aan onze kant in Libië”, zei hij.

Lees ook:

Egypte dreigt met aanval op Turkse troepen in Libië

Het Egyptische leger is in paraatheid gebracht om oprukkende Turkse militairen in Libië aan te vallen.

VN kondigen nieuwe vredesonderhandelingen in Libië aan

Volgens de Verenigde Naties gaan de strijdende partijen in Libië over vrede onderhandelen. De aankondiging komt na weken van hevige gevechten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden