Nigeria

Topman onder vuur om ‘Nigerianiseren’ van Afrikaanse ontwikkelingsbank

De G7-top vorig jaar in Biarritz. Akinwumi Adesina staat op de tweede rij, helemaal rechts. Beeld Nicholas Kamm / AFP

Stafleden van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank proberen te voorkomen dat de Nigeriaanse topman een tweede termijn krijgt. Hij wordt beschuldigd van vriendjespolitiek en zelfverrijking. 

De president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB), Akinwumi Adesina, ligt onder vuur wegens vriendjespolitiek, het voortrekken van landgenoten uit Nigeria op topposities bij de bank, zelfverrijking en onethisch gedrag.

Die beschuldigingen uitten anonieme stafleden van de bank in een brief van elf kantjes aan het Franse dagblad Le Monde. Hun klachten vonden binnen de AfDB bij de Ethische Commissie geen gehoor, dus traden ze naar buiten. De stafleden proberen te voorkomen dat de 60-jarige Adesina voor een tweede termijn wordt benoemd.

De ontwikkelingsbank moet economieën in Afrika aanjagen en beschikt over 93 miljard Amerikaanse dollar. De raad van toezicht heeft onlangs akkoord gegeven om het kapitaal voor kredieten aan bedrijven in Afrika uit te breiden naar 208 miljard.

Vrienden op hoge posities

Adesina wordt ervan beschuldigd bij het aantrekken van nieuw personeel vooral landgenoten in managementbanen aan te nemen. Van de vrijgekomen topfuncties is 25 procent naar Nigerianen gegaan, terwijl op het totaal aantal vacatures 9 procent  uit Nigeria is aangenomen.

Ook zou hij verschillende vrienden op hoge posities hebben benoemd of grote opdrachten hebben gegeven met een niet-marktconforme vergoeding. Veel kritiek is er op de benoeming van een jurist tot hoofd van het investeringsfonds van de AfDB, terwijl zij in Nigeria twee jaar geleden door de president van het land is ontslagen als hoofd van de Nationale Pensioen Commissie. Tegen haar loopt nog steeds een onderzoek naar fraude in Nigeria. 

Ethiopië en Tsjaad klaagden ook al over het benoemingsbeleid bij de Ontwikkelingsbank; hoge posten gingen aan hun neus voorbij. Het wordt in de anonieme brief het ‘Nigerianiseren’ van de AfDB genoemd.

Schimmig over prijzengeld

Een andere steen des aanstoots vormen de prijzen die Adesina vanwege zijn werk voor de ontwikkelingsbank kreeg van twee internationale organisaties. Hij ontving daar 750.000 Amerikaanse dollar aan prijzengeld voor, maar het is onduidelijk waar dat geld is gebleven, en of hij het persoonlijk kreeg of de bank. In ieder geval werden veel personeelsleden als klapvee naar de uitreikingsceremonies in de Verenigde Staten en Zuid-Korea gevlogen, op kosten van de AfDB. De schimmigheid over het prijzengeld en de kosten zetten kwaad bloed binnen de  organisatie.

De bank kan zich geen kwesties veroorloven nu het alle zeilen moet bijzetten om de economische schade die Afrika gaat lijden als gevolg van de coronacrisis te managen. Zo bracht de bank al 3 miljard Amerikaanse dollar bijeen tegen een lage rente van 0,75 procent om de economische gevolgen en de sociale impact van de corona-uitbraak te verzachten.

Adesina ontkent alle beschuldigingen. Hij wijst er in een brief op dat zijn bank een hoge transparantie kent. Hij dankt velen die hem in deze moeilijk tijd steunen. “De Ethische Commissie van de ontwikkelingsbank onderzoekt de klachten”, zegt Adesina. 

Lees ook:

‘Zonder steun rijke landen wordt coronacrisis een ramp in Afrika’

Humanitaire hulp aan Afrika wordt door de coronacrisis bitter noodzakelijk, waarschuwt Laurent Bossard van de Oeso. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden