Exportbeperking

Tomatencrisis Marokko houdt nog even aan

Een groentemarkt in een buitenwijk van Casablanca, oktober 2019. Door de hoge prijs van tomaten dit jaar heeft Marokko exportbeperkingen ingesteld.  Beeld Reuters
Een groentemarkt in een buitenwijk van Casablanca, oktober 2019. Door de hoge prijs van tomaten dit jaar heeft Marokko exportbeperkingen ingesteld.Beeld Reuters

Marokko wil de exportbeperkingen voor tomaten nog even in stand laten, wat leidt tot onbegrip bij de tomatentelers.

Ghassan Dahhan

In Europa volgen de verschillende voedselcrisissen elkaar in rap tempo op, maar de tomatencrisis duurt voorlopig voort. Marokko, een belangrijk tomatenexporteur, beperkte begin dit jaar de uitvoer van het product naar het buitenland en wil die maatregel, tot woede van veel boeren, nog in stand houden.

De tomatenoogst van dit jaar valt tegen door de lage temperaturen in Marokko en in Spanje – ook een belangrijk tomatenexporteur – in de wintermaanden. Het aanbod bleef flink achter op de vraag, waardoor de prijs dit jaar explosief steeg. Tomaten werden een luxeproduct en verdwenen in sommige landen zelfs helemaal uit de schappen. In het Verenigd Koninkrijk werden in supermarkten quota ingesteld voor consumenten van maximaal drie tomaten per persoon.

Groente-importeurs volgen het Marokkaanse tomatenbeleid sindsdien op de voet. De hoop was dat Rabat gauw de exportbeperkingen zou opheffen na geruchten daarover, maar Lahoucine Aderdour, het hoofd van de Federatie van Marokkaanse Fruit- en Groente-exporteurs (Fifel), liet vrijdag aan persbureau Reuters weten dat er nog geen zicht is op verbetering. Er mag nu wel 1000 ton tomaten per dag geëxporteerd worden naar het buitenland – tot vorige week was dat nog 700 ton – maar dat is nog altijd flink minder dan de gebruikelijk 1500 ton.

Voedselinflatie

De reden is dat Marokko het zich niet kan veroorloven om tomaten te blijven exporteren naar het buitenland, zolang de voedselprijzen in eigen land hoog blijven, liet een regeringswoordvoerder weten aan Reuters. De voedselinflatie in Marokko was vorige maand 20,1 procent, de hoogste in bijna vier decennia. Hoge voedselprijzen leiden in Noord-Afrikaanse landen vaak tot grote protesten, waardoor Rabat, vooral nu de ramadan is begonnen, geen risico wil nemen.

Marokkaanse tomatenboeren kunnen tegelijkertijd weinig begrip opbrengen voor de maatregelen, die tevens de markt verstoren op de langere termijn. Boeren uit de regio Souss-Massa, waar 90 procent van alle Marokkaanse tomaten geproduceerd wordt, demonstreerden vorige week om de beperkingen op te heffen, omdat ze daardoor inkomsten mislopen.

Een aantal van hen overweegt daarom om helemaal te stoppen met het verbouwen van traditionele tomaten en over te gaan op kerstomaten, omdat die buiten de exportregelingen vallen. Deze leveren relatief ook meer geld op.

Een tomatenhandelaar klaagde bij Reuters over de gevolgen van het niet kunnen nakomen van contractuele verplichtingen in het buitenland voor de langere termijn. “Marokko's reputatie van een stabiele leverancier van tomaten aan de markten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk staat op het spel.”

Lees ook:

Britten moeten op rantsoen: maximaal drie tomaten per persoon

In Britse supermarkten is een ware ‘tomatencrisis’ uitgebroken. Wiens schuld is dat?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden