Klimaatbeleid

Toestemming voor openen eerste Britse kolenmijn in dertig jaar leidt tot kritiek

Het terrein van de gewraakte kolenmijn in het Britse Whitehaven. Beeld Getty Images
Het terrein van de gewraakte kolenmijn in het Britse Whitehaven.Beeld Getty Images

Voor het eerst in dertig jaar mag er weer een nieuwe Britse kolenmijn worden geopend. Want dat creëert banen. Maar het besluit leidt tot kritiek: ‘Een klimaatmisdaad tegen de menselijkheid’.

Niels Posthumus

Een nieuwe steenkolenmijn in het Britse Whitehaven moet jaarlijks 2,8 miljoen ton aan steenkool gaan produceren. Minister Michael Gove, aangesteld om de economische ongelijkheid in het land te verminderen, gaf woensdag groen licht voor de aanleg van de mijn. Het is voor het eerst in dertig jaar dat er een nieuwe kolenmijn in het Verenigd Koninkrijk in gebruik mag worden genomen. Het project, dat 190 miljoen euro zal kosten, creëert vijfhonderd nieuwe banen in het noordwesten van Engeland.

De steenkool zal niet worden gebruikt voor opwekking van energie. De kolen zijn bestemd voor de productie van staal. Met name in het buitenland. Want staalproducenten in het VK zelf kondigden al aan de kolen waarschijnlijk niet of nauwelijks te zullen afnemen, aangezien ze te veel zwavel bevatten.

De verwerking van steenkolen in de productie van staal is misschien minder vervuilend dan wanneer zij worden verbrand voor energieopwekking, toch lijkt de nieuwe mijn vanuit milieuoogpunt een op zijn zachtst gezegd beroerde beslissing. Want de mijn zal de totale Britse CO2-uitstoot alsnog opschroeven met 400.000 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met een scenario waarin er plotseling 200.000 auto’s bij zouden komen op de Britse wegen, zo rekende de krant The Guardian voor.

Vergunning tot 2049, niet voor niets

“Een klimaatmisdaad tegen de menselijkheid”, foeterde parlementslid Caroline Lucas van de Britse Green Party. En zij staat niet alleen in haar frustratie. Ook de veel grotere oppositiepartij Labour uitte kritiek. Parlementslid Ed Miliband schreef op Twitter dat de mijn betekent dat de Britse regering ‘elke schijn van leiderschap’ op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering opgeeft.

Maar de Britse Conservatieve regering houdt vol dat de opening van de nieuwe kolenmijn prima valt te combineren met haar ambities om in het jaar 2050 de netto uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul. Want de vergunning voor de mijn is listig getimed: verstrekt tot… 2049. In het advies waarop Gove zijn besluit baseerde, staat bovendien dat de mijn ‘over het algemeen een neutraal effect op klimaatverandering’ zal hebben. Want de hoeveelheid steenkool die in het VK wordt gebruikt bij het maken van staal zal ‘grotendeels hetzelfde blijven zonder of met’ de nieuwe mijn.

Voor klimaatactivisten zijn dit doorzichtige drogredeneringen. Volgens Greenpeace dreigt het VK een wereldwijde ‘supermacht te worden op het gebied van klimaathypocrisie in plaats van klimaatleiderschap’. De Britse regering zet zich dan ook al schrap voor rechtszaken van actiegroepen, die de mijnopening zullen proberen aan te vechten.

Lees ook:

Verstoken van Russisch gas komen kolencentrales weer in beeld. En het klimaat dan?

Om zonder Russisch gas de komende winter door te komen moet Nederland gasbuffers vullen.Extra kolenstook zou dat bespoedigen, bepleit coalitiepartij CDA. En het klimaat dan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden