ProfielBuitenland

Toch weer een Mitsotakis aan het roer in Griekenland

Kyriakos Mitsotakis in het stemhokje bij de verkiezingen op 7 juli van dit jaar. Beeld Reuters
Kyriakos Mitsotakis in het stemhokje bij de verkiezingen op 7 juli van dit jaar.Beeld Reuters

De nieuwe premier van Griekenland komt uit de traditionele Griekse elite.

Thijs Kettenis

Met Kyriakos Mitsotakis (51) heeft Griekenland weer een telg uit een politieke dynastie aan het roer. Zijn vader was premier tussen 1990 en 1993 en zijn zus diende als minister van cultuur en later buitenlandse zaken. Ook was ze burgemeester van Athene, een positie die haar zoon (en dus Mitsotakis’ neef) sinds vorige maand bekleedt.

Mitsotakis’ levensloop past in het plaatje van de traditionele Griekse politieke elite, waartoe ook de geslachten Karamanlis en Papandreou behoren. Hij studeerde aan de prominente Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford en maakte daarna carrière als zakenbankier en consultant. In 2004 werd hij voor het eerst voor het rechtse Nieuwe Democratie in het parlement gekozen en in het laatste kabinet onder leiding van die partij was hij minister voor administratieve hervorming. Nadat Nieuwe Democratie in september 2015 de verkiezingen had verloren en het Syriza van Alexis Tsipras aan zijn tweede regeringsperiode was begonnen, schopte Mitsotakis het tot leider van zijn partij en de oppositie.

De naam Mitsotakis is niet per se een aanbeveling in het Griekenland van na de crisis. Veel Grieken houden juist de oude garde verantwoordelijk voor de ongekende financiële problemen waarin het land tien jaar geleden terechtkwam. Mitsotakis hamert er dan ook op dat hij, anders dan zijn naam doet vermoeden, niet terug wil naar oude tijden, maar een hervormer is die vooruit wil.

Afkeer van Tsipras

Hij kan wijzen op zijn tijd als minister. Toen ontsloeg en herplaatste hij duizenden ambtenaren die ooit bij de Griekse overheid terecht waren gekomen als cadeautje voor hun loyaliteit aan politieke partijen. Het helpt ook mee dat de afkeer van Tsipras op dit moment erg groot is. Zijn beleid heeft niet geleid tot verbetering in het dagelijks leven van de Grieken, terwijl zij hem wel kozen om die reden, vier jaar geleden.

Een van Mitsotakis’ grootste uitdagingen is de twee ongeveer even grote stromingen binnen Nieuwe Democratie bij elkaar te houden – de liberale en de conservatief-nationalistische. In het verleden bleek dat de achilleshiel van de partij, met vele afsplitsingen als gevolg. Mitsotakis behoort tot de liberale vleugel, hij voerde campagne met nadruk op belastingverlaging, privatiseringen van staatsbezit en het snijden in de bureaucratie. Maar hij was ook fel tegen de naamdeal die Tsipras sloot met Noord-Macedonië, waarmee een 28 jaar durend conflict werd beslecht. Dat leidde bij Europese zusterpartijen tot gefronste wenkbrauwen, aangezien het buitenland dat akkoord juist ziet als stap vooruit.

Omdat Mitsotakis zich duidelijk profileert als liberaal, kwamen zijn tirades niet echt overtuigend over. Hij geeft toe dat dat akkoord er nou eenmaal is en hij er niets aan kan veranderen. Velen gaan ervan uit dat hij heimelijk maar wat blij is dat Tsipras deze hete kastanje uit het vuur heeft gehaald. Zijn publieke weerstand lijkt vooral bedoeld om conservatieve partijgenoten te paaien en kiezers binnen te halen die anders extreem-rechts zouden stemmen.

Lees ook:

Grieken straffen Tsipras af, Mitsotakis is de nieuwe premier

Griekenland schuift politiek naar rechts op. Na de linkse regering van Syriza kan nu Nieuwe Democratie het land alleen regeren. En Gianis Varoufakis is terug in de politiek.

In het Griekse Drama voelen ze zich verraden door Tsipras

De Grieken gaan naar de stembus, vier jaar nadat Alexis Tsipras de verkiezingen won en premier werd. Sindsdien heeft hij het in Macedonië aardig verbruid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden