Spanje

Tja, ‘diefstallen gebeuren nu eenmaal’ – Spaanse bibliotheek hield diefstal werken Galilei vier jaar stil

Pagina’s van de vervalste versie van ‘Sidereus nuncius’ van Galileo Galilei in de Spaanse nationale bibliotheek in Madrid. Beeld Biblioteca Nacional de España
Pagina’s van de vervalste versie van ‘Sidereus nuncius’ van Galileo Galilei in de Spaanse nationale bibliotheek in Madrid.Beeld Biblioteca Nacional de España

De Spaanse nationale bibliotheek is in ernstige verlegenheid gebracht door de mysterieuze verdwijning van zeker vijf werken van Galileo Galilei. De grote Italiaanse wetenschapper propageerde in de zeventiende eeuw de destijds revolutionaire gedachte dat de aarde om de zon draait.

Restaurateurs ontdekten in 2014 bij toeval dat Galilei’s beroemde werk Sidereus nuncius (De sterrenboodschapper) was vervangen door een vervalsing. Nadat de bibliotheek dit in 2018 had gemeld aan de politie, bleek het spoor te leiden naar een man in Argentinië, die eerder zou hebben geprobeerd eeuwenoude kaarten te verkopen uit de bibliotheek in Madrid.

Maar de zaak is nog niet opgelost en Galilei’s werken zijn nog altijd zoek. Velen vragen zich af waarom de nationale bibliotheek, waar de beveiliging faalde, kennelijk pas vier jaar na de ontdekking naar de politie stapte. “Diefstallen gebeuren nu eenmaal”, reageerde directeur Ana Santos in de krant El País, die de kwestie onlangs onthulde. “We hebben niet geprobeerd iets toe te dekken.”

Lees ook:

Je kunt Galilei niet voor ieder karretje spannen

Galilei is symbool geworden voor eenzaam in durven gaan tegen de gevestigde orde die het verkeerd ziet. Maar dat verhaal is te simpel, schrijft wetenschapshistorica Hieke Huistra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden