PrivacySociale media

TikTok verder onder vuur: (gedeeltelijk) verbod in Amerikaanse staten en Taiwan

null Beeld AP
Beeld AP

Er worden steeds meer stappen gezet tegen TikTok. Indiana spant een rechtszaak aan terwijl andere Amerikaanse staten, en Taiwan, de app verbieden voor overheidsmedewerkers.

Joris Belgers

TikTok misleidt zijn gebruikers, en dan met name jonge kinderen. Althans, dat vindt Indiana, reden voor de Amerikaanse staat om het Chinese sociale-mediabedrijf nu voor de rechter te dagen.

Justitieminister Todd Rokita foeterde in zijn verklaring over hoe de uiterst populaire filmpjesapp ervoor zorgt dat ‘ongeschikte en onzedige content dag en nacht vrijelijk beschikbaar is voor zeer jonge gebruikers, terwijl TikTok zijn zakken vult met miljarden Amerikaanse dollars.’ Bovendien zou het bedrijf onzorgvuldig omspringen met privacygevoelige informatie van zijn gebruikers.

Indiana gaat met de rechtsgang verder dan alleen waarschuwen voor de app, eigendom van het Chinese techbedrijf Bytedance. De afgelopen paar dagen lijkt er in de VS een offensief tegen TikTok op gang te zijn gekomen, nadat FBI-directeur Chris Wray vrijdag nog maar eens op de trom sloeg. Niet alleen zijn de gegevens niet veilig op de Chinese servers, ook vreest de FBI dat TikTok kan worden ingezet om wereldwijd gebruikers te beïnvloeden doordat de Chinese overheid toegang zou hebben tot de algoritmes.

Verbod voor ambtenaren

Daarop gingen diverse staten in de VS over tot een gedeeltelijk verbod. In South Dakota mocht TikTok sinds eind november al niet meer gebruikt worden door overheidsmedewerkers, een voorbeeld dat de afgelopen dagen werd gevolgd door Maryland, Texas en South Carolina. Buiten de VS stelde Taiwan woensdag een soortgelijk verbod voor ambtenaren in. Het ministerie van digitalisering in het land sprak van ‘een schadelijk product gericht tegen onze nationale informatieveiligheid’.

Met de app kunnen gebruikers korte filmpjes maken en die delen. Daarmee is TikTok de afgelopen jaren uitgegroeid tot zo’n beetje het populairste sociale medium onder tieners. Vorig jaar liet het bedrijf weten een miljard gebruikers te hebben.

Nederlandse massaclaims

Maar met de populariteit van de verslavende app kwam de kritiek: het bedrijf deed wel erg weinig om desinformatie, nepnieuws of nepreclame tegen te gaan. De enorme berg gebruikersgegevens gecombineerd met een uiterst jonge doelgroep is voor adverteerders een goudmijn, wat op ethische bezwaren stuit. Maar vooral verontrustend noemen tegenstanders het feit dat de privacyregels die het bedrijf hanteert nogal mistig zijn, en dat moederbedrijf Bytedance gebruiksgegevens zou delen met de Chinese overheid. In Nederland pleit ChristenUnie voor een verbod op de app, ook hier bereiden privacy- en consumentenstichtingen massaclaims voor tegen het misbruik van data van jonge kinderen.

In een reactie op de rechtszaak in Indiana zegt het bedrijf dat ‘de veiligheid en privacy van onze gebruikers onze topprioriteit heeft’. Ook zegt Bytedance te ‘geloven dat we in onze onderhandelingen met de Amerikaanse federale overheid op de goede weg zijn al hun redelijke zorgen en bezwaren weg te nemen, waarbij al flinke stappen zijn gezet.’

Lees ook:

Waarom je eigenlijk helemaal moet stoppen met TikTok

De app TikTok is razend populair én controversieel. Gebruikers weten niet dat ze al hun interesses, geaardheid en guilty pleasures delen met het Chinese platform. Vijf redenen om ermee te stoppen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden