AnalyseEthiopië

Tigray belooft Ethiopië ‘een hel’ om een dialoog af te dwingen

Ethiopische vluchtelingen in de Soedanese provincie Gedaref.  Beeld AP
Ethiopische vluchtelingen in de Soedanese provincie Gedaref.Beeld AP

Tigray richt zo veel mogelijk schade aan in de burgeroorlog, zodat de internationale gemeenschap de Ethiopische premier Abiy tot onderhandelen dwingt.

Erik van Zwam

De Ethiopische premier Abiy Ahmed beloofde woensdag een snelle overwinning in de burgeroorlog met de opstandige provincie Tigray. De rebellen beloofden hem en het Ethiopische leger ‘een hel’.

Dat woord ‘hel’ is de kern in de strategie van TPLF, de partij die 29 jaar het land met dictatoriale hand bestuurde. Na de komst van Abiy in 2018 trok de TPLF zich terug in de noordelijke provincie Tigray. De TPLF verloor de afgelopen twee jaar razendsnel zijn machtspositie. Sindsdien saboteert die partij vanuit de regionale hoofdstad Mekele de democratische hervormingen uit Addis Abeba, evenals het vredesproces met buurland Eritrea, dat aan Tigray grenst.

Nadat milities uit Tigray het noordelijk hoofdkwartier van het Ethiopische leger in die provincie hadden aangevallen om zware wapens buit te maken, verordonneerde premier Abiy het leger om in Tigray ‘orde en gezag’ te herstellen. De TPLF lijkt de militaire confrontatie te hebben uitgelokt.

Strategie van de verschroeide aarde

De strategie van de TPLF doet denken aan die van de verschroeide aarde en een poging zo veel mogelijk partijen te betrekken bij het wapengekletter. Premier Debretsion Gebremichael van Tigray lijkt dat weloverwogen te doen. Toen Tigrayese milities buiten het stadje May Cadera ruim een week geleden verslagen werden, trokken zij zich terug in het stadje. Met messen, bijlen en machetes vermoordden zij op barbaarse wijze honderden dagloners die uit de naburige provincie Amhara komen. De volgende dag trof het Ethiopische leger het bloedbad aan. De milities waren verdwenen.

Bij de inname van de zuidelijke stad Alamata door het federale leger deze week namen de milities zeker tienduizend mensen gevangen en voerden ze weg.

Militairen van het Ethiopische leger aan de grens bij Tigray,  op 16 november. Beeld AP
Militairen van het Ethiopische leger aan de grens bij Tigray, op 16 november.Beeld AP

Door dit soort gebeurtenissen is er een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen naar het buurland Soedan. Vluchtelingen leven daar nu onder erbarmelijke omstandigheden, omdat Soedan niet de middelen heeft om ze goed op te vangen.

Ondertussen bestookte Tigray de hoofdstad van buurland Eritrea met raketten om het conflict uit te breiden. Ook de zuidelijke buurprovincie Amhara kreeg die behandeling. Inmiddels wordt ook daar gevochten.

TPLF wil hele regio meeslepen in conflict

Het federale leger nadert Mekele inmiddels op 200 kilometer via een tangbeweging vanuit het noordoosten en het zuiden. De TPLF beloofde ‘een hel’ en probeert zo de hele regio, de Hoorn van Afrika, die toch al instabiel is, mee te slepen in het conflict. Iets waar de internationale gemeenschap niet op zit te wachten. Kenia en Oeganda riepen al op tot een staakt-het-vuren en onderhandelingen.

De vele vluchtelingen geven een dramatische gezicht aan de ellende van de burgeroorlog. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres riep daarom op tot deëscalatie en een vreedzame oplossing. Gebremichael vraag om inmenging van de Afrikaanse Unie. Ook Europese landen worden aangespoord druk op Abiy uit te oefenen om een dialoog aan te gaan.

Hoe langer de gevechten duren, hoe meer betrokkenen en slachtoffers, hoe groter de kans op onderhandelingen. Dat is precies wat de TPLF wil: praten als gelijkwaardige partner van Addis Abeba onder begeleiding van internationale bemiddelaars. Zo hoopt Tigray het streven naar nationale eenheid van premier Abiy te ondermijnen en het etnisch federalisme weer als bestuursvorm op de kaart te zetten. Tigray zou dan een grote onafhankelijkheid in Ethiopië willen bedingen. Abiy ziet daar geen heil. Hij wil een snelle overwinning om Tigray in het gareel krijgen.

Ethiopië met de provincie Tigray waar de burgeroorlog woedt.  Beeld Thijs van Dalen
Ethiopië met de provincie Tigray waar de burgeroorlog woedt.Beeld Thijs van Dalen

Lees ook:

Zo worden buurlanden in rap tempo betrokken bij de burgeroorlog in het Ethiopische Tigray

De Ethiopische premier Abiy Ahmed is een hervormer, die zich de woede van etnische groepen op de hals heeft gehaald. De conflicten in het land dreigen nu de regio te destabiliseren.

Catastrofe dreigt voor vluchtelingen uit Ethiopië. ‘Zonder grootschalige internationale hulp gaat het hier helemaal fout’

In Oost-Afrika ontvouwt zich een humanitaire ramp door de burgeroorlogin de noordelijke provincie Tigray in Ethiopië. De vluchtelingenstroom die daardoor op gang komt, legt extra druk op buurland Soedan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden