Opvang

Tientallen minderjarige vluchtelingen naar Duitsland overgevlogen

Drie Afghaanse meisjes vlak na aankomst op Lesbos vorige maand. Beeld Reuters
Drie Afghaanse meisjes vlak na aankomst op Lesbos vorige maand.Beeld Reuters
Redactie

Bijna vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit kampen in Griekenland zijn zaterdag naar Duitsland overgevlogen om daar opgevangen te worden. In Osnabrück moeten de vluchtelingen, die gemiddeld dertien jaar oud zijn, twee weken lang in quarantaine blijven vanwege het coronavirus. De kinderen komen volgens het Griekse ministerie van Migratie voornamelijk uit Syrië en Afghanistan. Na de afzonderingsperiode worden ze verdeeld over de verschillende Duitse deelstaten.

Het is de tweede groep minderjarigen die uit de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Chios, Lesbos en Samos naar Europa wordt gevlogen. Woensdag al werden twaalf kinderen door Luxemburg opgenomen.

Er leven duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. In Lesbos wonen zij in een ‘extra beveiligd’ deel van het kamp. Eind 2017 kwam de organisatie Save the Children met een rapport over (seksuele) uitbuiting van deze groep door volwassenen. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden verhandeld en sommigen verdwijnen uit zicht. Bijna een half jaar geleden stuurde de Griekse minister van burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief naar alle EU-regeringen met het verzoek 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen.

Duitsland wil 350 tot 500 kinderen opnemen. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland gaan ook Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland en Kroatië meedoen. Maar voor 900 kinderen is nog geen plek gevonden. Nederlandse gemeenten hebben zich bereid getoond om 500 kinderen op te nemen, maar het kabinet ziet daar vooralsnog niets in. Dat de regering geen plannen heeft in die richting noemden VluchtelingenWerk, Defence for Children en Stichting Vluchteling begin april nog "onaanvaardbaar".

Lees ook:
De evacuatie van kindvluchtelingen uit Griekse kampen begint, maar ze komen niet naar Nederland

De druk op de regering om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen neemt toe, maar vooralsnog houdt Nederland de boot af.

Vluchtelingenorganisaties: ‘Nederlandse gemeenten moeten migrantenkinderen uit Griekse kampen opvangen’
Nderland: neem verantwoordelijkheid in de humanitaire crisis op de Griekse eilanden. Gemeenten: doe mee aan de opvang van vijfhonderd kwetsbare vluchtelingenkinderen. Deze oproep kwam eerder van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden