Ethiopië

Tientallen doden in Ethiopië na moord op populaire protestzanger

Ook in de Amerikaanse stad Saint Paul in Minnesota wordt gerouwd om protestzanger Hachalu Hundessa. 
 Beeld AFP
Ook in de Amerikaanse stad Saint Paul in Minnesota wordt gerouwd om protestzanger Hachalu Hundessa.Beeld AFP

Maandag werd een populaire zanger doodgeschoten in Addis Abeba. De onrust neemt nu snel toe in Ethiopië.

De moord op de populaire protestzanger Hachalu Hundessa heeft de spanningen in Ethiopië aangewakkerd. Zeker vijftig mensen kwamen afgelopen dagen om bij explosies en protesten. De politie schoot met scherp in hoofdstad Addis Abeba en andere steden. Honderden raakten gewond en talloze anderen werden gearresteerd.

De 34-jarige Hundessa werd maandagavond in zijn auto doodgeschoten door onbekenden in Addis Abeba. Hij was de stem van de grootste bevolkingsgroep van het land, de Oromo. “Hij was ook het geweten van de Oromo -natie”, voegt hoofdredacteur Tsedale Lemma, van de Addis Standard, eraan toe. Als 17-jarige werd de zanger al eens vijf jaar lang opgesloten voor zijn protesten tegen de toenmalige premier Zenawi, die aan het hoofd stond van een van de meest onderdrukkende regimes in Afrika.

Hachalu Hundessa’s liedjes gaan vooral over de onderdrukking van het Oromo-volk. “Wacht niet op hulp van buitenaf, een droom die niet uitkomt. Sta op, zadel je paard en vecht. Jij bent degene die dichtbij het paleis is.” Daarmee doelde hij op de zetel van de macht in het land. Zijn liedjes waren ook de soundtrack van de protesten tussen 2015 en 2018 die premier Hailemariam Desalegn ten val brachten.

Opvolger werd Abiy Ahmed, een Oromo, die de machtsstrijd binnen de EPRDF-regeringspartij won. Hij verraste vriend en vijand door in rap tempo politieke en economische hervormingen door te voeren. Ook liet hij tienduizenden politieke gevangenen vrij en de vrijheid van meningsuiting werd toegestaan, een vrijwel onbekend fenomeen in Ethiopië. Voor dat alles ontving hij vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Verdachten opgepakt

Premier Abiy, regelmatig gefilmd als hij meewiegde op de muziek bij optredens van Hundessa, betuigde zijn medeleven op Twitter. Hij noemde de dood van de zanger een tragedie. “Ethiopië heeft een waardevol leven verloren.” De zanger meldde al enige tijd dat hij met de dood werd bedreigd, maar wist niet wie erachter zat. De politie zegt enkele verdachten te hebben opgepakt.

Hundessa bleef, ondanks het feit dat Ethiopië nu door een Oromo geleid wordt, kritisch over de politieke ontwikkelingen. Toen Trouw hem twee jaar geleden telefonisch benaderde voor een ontmoeting in Addis Abeba, zei hij vanuit Duitsland waar hij op bezoek was: "Ik zou graag met buitenlandse media willen spreken, maar belangrijker voor mij is dat ik mijn eigen mensen bereik.” Hij wordt donderdag begraven in zijn geboorteplaats Ambo, 100 kilometer ten westen van de hoofdstad. Fans onder leiding van mediamagnaat Jawar Mohammed probeerden dinsdag echter het transport van het stoffelijk overschot te verhinderen. Ze eisten dat Hachalu in Addis Abeba zou worden begraven. Het kwam tot botsingen met de politie waarbij Jawar en meer dan dertig anderen werden gearresteerd.

Eigen groep niet voortrekken

De mediamagnaat, eens een van Abiy’s loyale vrienden, is nu een van zijn grootste tegenstanders. Hij en veel jonge Oromo vinden dat de premier niet genoeg doet voor zijn eigen etnische bevolkingsgroep. Abiy daarentegen wil de leider van alle honderd miljoen Ethiopiërs zijn en weigert zijn eigen etnische groep voor te trekken. Dat leidde vorig jaar al tot frictie tussen de premier en Jawar. Toen de overheid daarop besloot politieagenten terug te trekken die als lijfwachten van Jawar dienden, kwamen zijn radicale aanhangers in opstand en bij botsingen met de politie kwamen toen 78 mensen om het leven. Velen, vooral de jonge Oromo, geloven niet in multi-etnisch Ethiopië en geven de voorkeur aan hun eigen Oromo staat.

De meeste etnische groepen in Ethiopië leven in hun eigen regio’s. Nu er meer vrijheid bestaat in het land is, eisen leiders van etnische groepen meer macht en grondgebied. De vijandigheid tussen de bevolkingsgroepen neemt daardoor steeds verder toe. Abiy, geprezen als hervormer, maakt bij onlusten steeds meer gebruik van ondemocratische middelen van zijn voorgangers om protesten te onderdrukken. Zo werd dinsdag het opnieuw het internet afgesloten.

Lees ook:

Couppoging in Ethiopië werpt schaduw op democratische en vreedzame koers regering.

De poging een staatsgreep te plegen in Ethiopië heeft een schaduw geworpen over de democratische en vreedzame koers die de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed vorig jaar inzette.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden