Verdrukking

Tientallen doden door verdrukking bij veel te massaal bezochte herdenking in israël

Volgens sommige schattingen waren rond de honderdduizend mensen bijeen voor de viering van gedenkdag  Lag Baomer. Beeld AFP
Volgens sommige schattingen waren rond de honderdduizend mensen bijeen voor de viering van gedenkdag Lag Baomer.Beeld AFP

In Israël zijn zeker 45 mensen omgekomen bij een ultraorthodox bedevaartsoord. Zij werden vertrapt toen een menigte in paniek raakte.

Bij een festival ter ere van het joodse feest Lag Baomer in Israël zijn minstens 45 mensen door verdrukking om het leven gekomen. Ongeveer 150 mensen raakten gewond, sommige van hen ernstig. Volgens ooggetuigen zijn er ook kinderen onder de slachtoffers.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde een dag van nationale rouw aan. Bij zijn bezoek aan de rampplek sprak hij over “een van de grootste rampen uit de geschiedenis van het land”.

De catastrofe vond plaats bij een bedevaart van ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Tienduizenden diepgelovige joden verzamelden zich bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt. Circa 500 mensen zouden bijeengekomen zijn rondom de tombe van Rabbi Shimon Bar Jochai, terwijl er maar 50 tegelijk aanwezig mochten zijn in verband met de veiligheid.

Smalle uitgang

De massale drukte vernauwde de toch al smalle uitgang van de tombe. Een man zou zijn uitgegleden op de trappen, waarna mensen in een soort domino-effect over hem heen vielen met vele doden en gewonden als gevolg. Ooggetuigen meldden dat mensen stikten of werden doodgetrapt. Volgens de Times of Israel werd het reddingswerk bemoeilijkt, doordat de ultraorthodoxe joden weigerden de plaats van het ongeval te verlaten en de instructies van de politie niet opvolgden.

Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.  Beeld REUTERS
Hulpdiensten staan slachtoffers bij op de plaats van de ramp.Beeld REUTERS

De viering van Lag Baomer was een van de grootste bijeenkomsten sinds het uitbreken van de pandemie. Door de succesvolle vaccinatiecampagne zijn de coronabeperkingen in Israël inmiddels flink versoepeld. De autoriteiten gaven toestemming voor maximaal 10.000 aanwezigen, maar volgens sommige schattingen waren meer dan 100.000 personen ter plaatse.

Ergernis over opstelling ultraorthodoxe joden

Het is niet de eerste keer dat ultraorthodoxe joden zich onttrekken aan maatregelen tegen het coronavirus. Tot ergernis van buitenstaanders sloten veel streng religieuze joden hun scholen en synagogen niet na het uitbreken van de pandemie en waren er begin dit jaar duizenden mensen aanwezig bij de begrafenis van rabbijn Meshulam Dovid Soloveitchik.

Deze voorvallen stuitten op kritiek van de oppositie, die vinden dat de haredim, zoals de gemeenschap genoemd wordt, overal te gemakkelijk mee weg komt. Oppositieleden van links tot rechts leggen de schuld daarvoor vaak bij premier Netanyahu, die zijn belangrijkste politieke bondgenoten grotendeels moet zoeken jij de joods-orthodoxe partijen.

Lees ook:

Coronacrisis vergroot de kloof tussen ultraorthodoxen en andere Israëliërs

Ultraorthodoxe joden ontrokken zich vaak aan de strenge maatregelen tegen het coronavirus. In Israël groeide daardoor de weerstand tegen hun uitzonderingspositie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden