Idlib

Tientallen doden door Russische luchtaanval op rebellenkamp Syrië

Een strijder van Faylaq al-Sham, een door Turkije gesteunde rebellengroep, schiet in de lucht tijdens de begrafenis maandag van kameraden die zijn omgekomen bij een Russische luchtaanval in de Syrische regio Idlib. Beeld AFP
Een strijder van Faylaq al-Sham, een door Turkije gesteunde rebellengroep, schiet in de lucht tijdens de begrafenis maandag van kameraden die zijn omgekomen bij een Russische luchtaanval in de Syrische regio Idlib.Beeld AFP

In de regio Idlib, in het noordwesten van Syrië, zijn maandag tientallen mensen om het leven gekomen bij een luchtaanval van het Russische leger op een paramilitair trainingskamp. Het is niet duidelijk waarom Rusland juist nu tot actie is overgegaan.

De aanval vond plaats nabij het stadje Harem, op slechts een paar kilometer van de Turkse grens. Het Syrian Human Rights Observatory meldt dat er 78 slachtoffers zijn gevallen, hoewel voor meer doden wordt gevreesd door het hoge aantal zwaargewonden.

Het getroffen kamp behoorde tot de Faylaq al-Sham-militie, een aan Turkije gelieerde rebellengroep, die strijdt tegen het bewind van de Syrische president Assad. De luchtaanval is het eerste grote incident in de regio sinds Rusland, dat aan de kant van Assad staat, in maart samen met de Turkse president Erdogan een wapenstilstand had afgekondigd. Sindsdien waren er wel een aantal kleine militaire acties aan weerszijden van het conflict, maar daarbij bleven de slachtofferaantallen beperkt. Wel kwamen er door een droneaanval van het Amerikaanse leger, dat aan de wapenstilstand geen deel heeft, vorige week zeventien jihadisten en vijf burgers om het leven, zo meldt France 24.

Libië en het Nagorno-Karabach-conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan

Het is niet duidelijk waarom Rusland besloten heeft juist nu over te gaan tot deze actie tegen de rebellengroep; vanuit Moskou is niet op het nieuws gereageerd. Ook de Turkse regering heeft niet gereageerd. De oorlog in Syrië is niet het enige conflict waarbij Rusland en Turkije tegenover elkaar staan; in Libië is er een tegenovergestelde situatie, waarbij Turkije achter de landelijke regering staat en Rusland verschillende rebellengroepen steunt. En recentelijk kwamen de twee landen ook in aanvaring bij het opgelaaide Nagorno-Karabach-conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, waarin Turkije Azerbeidzjan steunt en Rusland, hoewel officieel neutraal, volgens experts aan Armeense zijde staat.

De toekomst van het staakt-het-vuren in Idlib is onzeker. De Britse krant The Guardian meldt dat Faylaq al-Sham Rusland verantwoordelijk houdt voor de aanval. Een woordvoerder van de militie sprak van een ‘misdaad’ en waarschuwde dat de groep wraak zal nemen op de Russen.

Idlib is een cruciaal strijdtoneel in de oorlog in Syrië; het is een van de laatste gebieden die nog in handen zijn van de rebellen, nadat het Syrische leger onder leiding van president Assad de afgelopen jaren een opmars heeft gemaakt. De strijd in de regio wordt gezien als een van de ergste humanitaire crises in Syrië sinds het begin van de burgeroorlog; bijna een miljoen mensen uit de regio zijn gevlucht of ontheemd. Sinds de wapenstilstand zijn er van hen zo’n 200.000 naar hun woonplaatsen teruggekeerd.

Lees ook:

Duizenden Syriërs keren terug naar Idlib: ‘Liever daar corona dan in een overvol kamp’

Duizenden Syriërs trokken afgelopen dagen terug naar Idlib, waar het sinds een maand relatief rustig is. Ze hopen de coronacrisis daar beter te kunnen doorstaan dan in de overvolle vluchtelingenkampen.

Het Westen moet zich erbij neerleggen: de toekomst van Syrië ligt in de handen van Moskou

Na een ongekende escalatie van geweld in de Syrische provincie Idlib ligt er sinds maart een staakt-het-vuren op tafel. Maar daarmee is de oorlog allerminst ten einde. Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden