Nieuws Libië

Tientallen doden door luchtaanval op een migrantenkamp in Libië

Dode Afrikaanse migranten in lijkenzakken in een ziekenhuis in Tripoli na een aanval op het migrantencentrum in een buitenwijk van Tripoli. Beeld REUTERS/Ismail Zitouny

Waar voor werd gevreesd en waar voor was gewaarschuwd, is nu gebeurd. Bij een luchtaanval op de buitenwijk Tajoura van Tripoli is een detentiecentrum met migranten geraakt. De trieste balans woensdagmiddag was 44 doden en 130 gewonden.

Op foto’s die het ministerie van volksgezondheid van Libië verspreidde, is een enorme ravage te zien; ingestorte gebouwen en veel bloed. Doden liggen in een rij op de grond met zwart plastic overdekt. In het kamp zaten 616 migranten, van wie de meesten waren onderschept door de Libische kustwacht toen ze de Middellandse Zee overstaken.

De Europese Unie betaalt en traint de Libiërs om Afrikaanse migranten die naar Europa willen tegen te houden, zoals de migranten in het kamp in Tajoura. Zij moesten worden teruggestuurd naar hun thuislanden.

Gewaarschuwd

UNHCR waarschuwde herhaaldelijk voor de gevaarlijke situatie in kampen zoals in Tajoura. Het kamp ligt tegen verzamelplaatsen met wapens en barakken van milities die de regering in Tripoli steunen in haar strijd tegen het Libische Nationale Leger (LNA) van de zelfbenoemde maarschalk Khalifa Haftar. Regeringsgetrouwe milities zoeken met eigen kampen dekking in de buurt van het detentiecentrum van migranten, met de fatale afloop van woensdag tot gevolg.

Het vermoeden is dat Haftar een luchtaanval op de milities heeft laten uitvoeren, waarbij raketten op het detentiecentrum van migranten zijn terechtgekomen. Het hoofdkantoor van de LNA ontkent verantwoordelijkheid voor het bloedbad.

Luchtaanvallen

Eerder deze week verloren Haftars troepen de cruciale stad Gharyan honderd kilometer zuidelijk van Tripoli. De plaats is een knooppunt van wegen en aan- en afvoerlijnen in Libië en is strategisch van groot belang. Haftar liet in een reactie deze week weten Tripoli vanaf nu te gaan bestoken met luchtaanvallen.

Beeld Louman & Friso

Het LNA beschikt over opgelapte oude toestellen en drones om raketten af te schieten. Beide zijden maken gebruik van milities verbonden aan steden in Libië en van huurlingen. Ook worden er buitenlandse piloten gerekruteerd. Zo schoot het LNA een Mirage F1 van de Libische luchtmacht neer met een Amerikaanse piloot van Portugese komaf die via Qatar was binnengekomen.

Islamisering

Na de val van dictator Moammar Kadhafi in 2011 is het land in chaos vervallen. De regering in Tripoli wordt gesteund door de Verenigde Naties. Haftar en zijn LNA bezetten grote delen van het land in het oosten en zuiden. De maarschalk krijgt steun van landen als Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië die een verdere islamisering van Libië onder leiding van premier Fayez al-Sarray niet zien zitten. Inmiddels heeft Haftar ook de steun van de Amerikaanse president Trump na een telefoongesprek met hem.

Haftar werpt zich op als de sterke seculiere leider van Libië, maar de vrees is dat hij een nieuwe Khadaffi wordt, waar veel Westerse landen niet op zitten te wachten.

Tegelijkertijd werkt de EU zich nu in de nesten met zijn migratiebeleid waarbij Afrikanen, die willen oversteken, in kampen in Libië onder mensonterende omstandigheden worden opgesloten en soms als slaven worden verhandeld. De gehoopte terugkeer van migranten naar hun thuislanden verloopt uiterst moeizaam. De explosie in het detentiecentrum met vele doden draagt bij aan de zorgen over het EU migratiebeleid.

Lees ook:

Meer landen moeten helpen bij de evacuatie van vluchtelingen uit Libië, zeggen de VN. Ook Nederland.

Italië heeft donderdag een groep van 149 mensen opgenomen die in detentiecentra in Libië tussen de gevechten vastzaten. Meer Europese landen moeten helpen bij de evacuatie, zeggen de Verenigde Naties, ook Nederland. 

De situatie in Libië wordt nu echt nijpend.

Stabiliteit in Libië was al ver te zoeken, maar volgens de VN begint de situatie nu echt nijpend te worden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden