Terrorisme
Tientallen doden door aanslag in Pakistaanse moskee, nog steeds lichamen onder het puin vandaan gehaald
Het dodental van de zelfmoordaanslag in een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar is gestegen naar 83. Dinsdag werden nog eens 15 lichamen onder het puin vandaan gehaald. De vrees is dat het dodental nog verder zal oplopen.
Ook vielen er minstens 150 gewonden, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren. Premier Shehbaz Sharif heeft de aanslag scherp veroordeeld en zei dat de terroristen ‘niets met de islam te maken hebben’. “De omvang van de menselijke tragedie is onvoorstelbaar. Dit is niets minder dan een aanval op Pakistan”, zo schreef Sharif op Twitter. Hij beloofde ‘harde actie’ tegen de verantwoordelijken van de aanslag.
In de moskee waren op het moment van de aanslag zo’n 400 mensen bijeengekomen voor gebed. Bij de explosie stortte een deel van het gebouw in. Onder de doden zijn veel politieagenten. De aanval vond plaats in een zwaarbeveiligde zone in de buurt van een hoofdbureau van politie. Het is nog onduidelijk hoe de zelfmoordterrorist door de beveiliging is gekomen.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is inmiddels opgeëist door de Pakistaanse Taliban. De extremistische beweging, die nauwe banden onderhoudt met de Afghaanse Taliban, voert geregeld aanslagen uit tegen overheidspersoneel en burgers, maar sinds het verbreken van het bestand met de regering in november, heeft zij de aanvallen opgeschroefd. De aanslag van gisteren was wel de bloedigste in jaren.
De veiligheidscrisis komt bovenop de economische crisis en maatschappelijke onrust. Pakistan zit in economisch zwaar weer als gevolg van de coronacrisis en de zware overstromingen van vorig jaar, toen een groot deel van het land onder water kwam te staan en er voor miljarden aan schade onstond. De nationale munt is in een vrije val geraakt.
De regering is in gesprek met het IMF over een reddingspakket om zo een complete ineenstorting van de economie te af te wenden, maar de onderhandelingen met het IMF verlopen zeer moeizaam.
Lees ook:
Overstroomde gebieden in Pakistan kampen met malaria-uitbraken
Delen van Pakistan staan al een half jaar onder water. Experts vrezen een volgende ramp in het nieuwe regenseizoen.