Oorlog in Oekraïne
Tientallen burgerdoden na raketaanval op Dnipro
Terwijl een nieuwe golf Russische raketten dood en verderf zaait in Oekraïne, komt Groot-Brittannië over de brug met tanks.
Bij de hulpverleners die in het puin van een flatgebouw in Dnipro naar overlevenden zochten, begon zondagavond de hoop te vervliegen. Meer dan 24 uur hadden ze gezocht naar bedolven mensen, soms afgaand op geschreeuw en gekreun dat diep uit het puin opklonk. Meer dan 18 uur na de raketinslag van zaterdag werd nog een vrouw gered. Maar ‘de kansen om nog meer mensen te redden zijn nu minimaal’, erkende burgemeester Filatov tegenover persbureau Reuters. Het vriest, en er is te veel tijd verstreken.
De raketaanval op Dnipro was de dodelijkste Russische aanval in maanden. Hij was onderdeel van een barrage van 33 kruisraketten, die behalve op Dnipro ook op Kiev en andere grote steden gericht werden. Van die raketten werden er 21 onderschept.
Er zijn tot dusver in Dnipro dertig doden bevestigd. Daarnaast zijn er nog tientallen vermisten, van wie wordt gevreesd dat ze onder het puin liggen. Er woonden zo’n 1700 mensen in het getroffen appartementencomplex. Ivan Garnuk was één van hen. Hij was thuis toen de raket insloeg, maar overleefde. Aan persbureau AP beschrijft hij zijn schok dat er een burgerdoel werd aangevallen. “Er zijn geen militaire faciliteiten hier, niets. Geen luchtafweer, geen militaire bases. Er zijn alleen maar burgers geraakt, onschuldige mensen.”
Enige moed kon Oekraïne dit weekend putten uit de bekendmaking van de Britse premier Rishi Sunak, die zei dat het Verenigd Koninkrijk tanks gaat leveren aan Oekraïne. Oekraïne vraagt daar al heel lang om, maar tot nu toe kwamen westerse landen nog niet over de brug. Landen als Polen willen wel, maar hun tanks zijn van Duitse makelij. Duitsland moet toestemming geven voor het door exporteren van zulke tanks, en aarzelt daarover.
Dat het Verenigd Koninkrijk nu op korte termijn veertien tanks gaat leveren, is een begin dat nog bepaald niet in de buurt komt van de driehonderd tanks die Oekraïne nodig zegt te hebben om de kansen op het slagveld te keren. Maar het is een begin, en het zal bovendien de druk op Duitsland verhogen om ook mee te werken, zo hoopt men in Kiev. De Britse minister van defensie reist deze week naar Estland en Duitsland om leveringen af te stemmen, terwijl de minister van buitenlandse zaken naar de VS gaat. Het VK wil graag binnen een jaar na het begin van de oorlog, eind volgende maand, nieuwe stevige steun aankondigen.
Lees ook:
‘Het lot van Georgië wordt in Oekraïne bepaald’
Sinds het begin van de oorlog trokken honderden Georgiërs naar Oekraïne om vrijwillig mee te vechten tegen de Russische bezetter. ‘Georgië en Oekraïne hebben een gemeenschappelijke vijand, het Russisch imperialisme. Daarom besloot ik te gaan’.