Noodweer in België

Tientallen auto’s op drift in de modderstroom – Belgische steden krijgen opnieuw de volle laag

Water stroomt door de straten van het stadscentrum van Dinant, na de zware regenval op zaterdag 24 juli. Beeld Belga
Water stroomt door de straten van het stadscentrum van Dinant, na de zware regenval op zaterdag 24 juli.Beeld Belga

En weer overspoelde het water delen van België. Wallonië werd zaterdagavond het zwaarst getroffen. In Vlaanderen kwamen veel straten onder water te staan, maar lijkt de schade dit keer enigszins mee te vallen in vergelijking met de rampzalige overstromingen van vorige week.

De Waalse steden Dinant en Namen kregen de volle laag. In Dinant werden tientallen auto’s meegesleurd door een kolkende modderstroom, die hele straten verzwolg. Vooral de buurt rondom het treinstation kwam zeker een halve meter onder water te staan. Schepen (wethouder) Robert Closset van Dinant verwacht dat de schade groot is, zei hij tegen de Belgische krant de Standaard.

Dezelfde plek als de foto hierboven, de volgende dag, inmiddels is het water weggezakt. Een vrouw zoekt naar haar kleren.  Beeld EPA
Dezelfde plek als de foto hierboven, de volgende dag, inmiddels is het water weggezakt. Een vrouw zoekt naar haar kleren.Beeld EPA

In Namen was de situatie volgens burgemeester Maxime Prévot ‘erger’ dan het noodweer van vorige week. Vooral de linkeroever van de Maas werd dit keer getroffen. De overstromingen zorgden voor gaslekken, branden, lekkage van stookolie, grote schade aan wegen en het instorten van muren.

Volgens Prévot waren zijn prioriteiten mensen redden, de stabiliteit van woningen in de gaten houden en puinruimen om aardverschuivingen te voorkomen. De stad Namen stelde noodwoningen ter beschikking voor mensen die niet meer hun huis in kunnen.

Voetbalwedstrijd gestaakt

De regio Luik, die vorige week hard werd geraakt door het wassende water, bleef afgelopen weekeinde redelijk gespaard. Ook in Vlaanderen viel het mee in vergelijking tot Wallonië. De plaats Nijlen en de regio Lier bij Antwerpen kampten volgens De Gazet van Antwerpen met de meeste wateroverlast te. Straten stonden blank, kelders liepen onder, maar veel verder steeg het water niet.

Door het noodweer moest de voetbalwedstrijd Beerschot tegen Cercle Brugge in Antwerpen worden gestaakt omdat regen en hagel het veld onbespeelbaar maakten. De Belgische grensstraat tussen Pullen en Grobbendonk naar de Nederlandse grensovergang stond helemaal blank.

Tot zondagavond waren geen meldingen van dodelijke slachtoffers. Bij de overstromingen van vorige week vielen in België zeker 37 doden.

Wateroverlast door stortbuien in Zeeland en Friesland

Stortbuien veroorzaakten dit weekeinde ook in Nederland wateroverlast. Daarbij ging het om ondergelopen kelders en straten die blank kwamen te staan.

Zaterdagavond was het raak op het Zeeuwse eiland Tholen en in het westen van Brabant. Vooral in de gemeente Steenbergen viel veel regen.

In de nacht op zondag werd het noordoosten van Friesland getroffen. Daar viel soms meer dan 100 millimeter.

Lees ook:

Eén bruine zee van modder. Zoiets hebben ze in de Ardennen nog nooit meegemaakt

Dit hebben ze in de Ardennen nog nooit meegemaakt. De Vesder, normaal een onbetekenend stroompje, werd een verwoestende waterstroom. Nu het water in de rivier is gezakt, blijkt pas wat er allemaal is meegesleurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden