Israël

Tienduizenden Israëli's protesteren tegen regeringsplannen

In Tel Aviv gingen duizenden Israëli's de straat op. Beeld REUTERS
In Tel Aviv gingen duizenden Israëli's de straat op.Beeld REUTERS

Tienduizenden Israëli’s hebben stevige regenbuien getrotseerd om te protesteren tegen plannen van premier Benjamin Netanyahu’s regering die de politiek de macht moeten geven besluiten van de hoogste rechter opzij te zetten.

ANP

De uiterst rechtse regering wil de in haar ogen te grote invloed van rechters beteugelen. In de advocatuur, het bedrijfsleven en andere delen van de maatschappij is hier felle kritiek op. De laatste tijd komen tienduizenden mensen op zaterdag bijeen om hun verzet te tonen tegen de poging politieke controle op de rechterlijke macht te verstevigen.

In het centrum van Tel Aviv verzamelde zich een menigte van zo’n 40.000 mensen, met borden met opschriften als ‘Red Israëls democratie van Netanyahu’. Oppositieleider Yair Lapid betoogde in de kustplaats Haifa, waar hij zei dat demonstranten “kwamen om hun land te redden”. Daar gingen ongeveer 10.000 mensen de straat op. In ongeveer twintig steden werd gedemonstreerd.

Netanyahu wimpelt de protesten af als een weigering van linkse tegenstanders om de verkiezingsuitslag van afgelopen november te accepteren.

Lees ook:
Nieuwe slag in de schaduwstrijd tussen Israël en Iran

De drone-aanval op een militair complex bij de Iraanse stad Isfahan is volgens de Amerikanen door Israël uitgevoerd. Het is de zoveelste slag in een jarenlange schaduwoorlog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden