Black Lives Matter

Tienduizenden demonstreren in Washington

Grote groepen mensen verzamelden zich zaterdag rond het straatbord bij het tot ‘Black Lives Matter Plaza’ gedoopte gebied nabij het Witte Huis in Washington.  Beeld REUTERS
Grote groepen mensen verzamelden zich zaterdag rond het straatbord bij het tot ‘Black Lives Matter Plaza’ gedoopte gebied nabij het Witte Huis in Washington.Beeld REUTERS

In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te betogen tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd, de zwarte arrestant die overleed als gevolg van een langdurige knieklem door een blanke agent. De politie verwachtte vooraf dat de betoging kan uitgroeien tot de ‘grootste demonstratie ooit’ in de Amerikaanse hoofdstad.

Redactie

De betoging in een vochtig heet Washington is zaterdag vreedzaam begonnen. Rond het Capitol, de National Mall en aanpalende wijken zijn tienduizenden mensen op de been. Grote groepen begeven zich ook naar de omgeving van het Witte Huis.

Ze kunnen niet zo dicht in de buurt komen als gebruikelijk. Het domein van president Donald Trump, die zich volgens Amerikaanse media binnen bevindt, is zwaarbewaakt en en extra beveiligd. Er zijn onder meer extra hekken en betonblokken aangebracht, die moeten voorkomen dat betogers te dichtbij komen. Eerder deze week werd het Witte Huis enige tijd afgesloten vanwege te ver oprukkende demonstranten.

Herdenkingsdienst Floyd

Terwijl de demonstratie in Washington begon, vond vrijwel tegelijkertijd een herdenkingsdienst plaats voor Floyd in Raeford in North Carolina, een kleine stad nabij zijn geboorteplaats Fayetteville. Voor de kerk vormde zich een lange rij, met onder meer families met jonge kinderen en tieners. Toen Floyds gouden gist arriveerde, riepen omstanders zijn naam en leuzen als ‘black power’ en ‘no justice, no peace’.

Betogingen in de hele VS

Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder New York, Los Angeles, Chicago en Philadelphia, gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. In 34 van de 50 staten zijn manifestaties die allemaal draaien rond Floyd. De betogers eisen politieke ingrepen waaronder een demilitarisering van de politie en ze vragen dat de dodelijke politietechnieken - waarvan de agenten gebruikmaakten en waardoor George Floyd is gestorven - verboden worden.

Vooralsnog zijn geen incidenten gemeld. Bij eerdere gelegenheden, vlak na het dramatische overlijden van Floyd, waren er ernstige ongeregeldheden en werden winkels geplunderd. Inmiddels zijn in veel staten en steden de maatregelen versoepeld, zoals de instelling van een avondklok, en is de politie opgedragen niet onnodig zware middelen en methodes in te zetten.

In Washington kwamen tienduizenden mensen bijeen. Beeld AFP
In Washington kwamen tienduizenden mensen bijeen.Beeld AFP
In Raeford werd zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor George Floyd. Beeld AFP
In Raeford werd zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor George Floyd.Beeld AFP
Onder de aanwezigen in Raeford waren veel families met kinderen. Velen gingen ook gekleed in het wit. Beeld EPA
Onder de aanwezigen in Raeford waren veel families met kinderen. Velen gingen ook gekleed in het wit.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden