Verkiezingsrace VS

Tien oud-defensieministers VS verenigen zich: accepteer verkiezingsuitslag

De oud-minister van Defensie James Mattis met president Donald Trump in 2018 in België. Beeld REUTERS
De oud-minister van Defensie James Mattis met president Donald Trump in 2018 in België.Beeld REUTERS

De tien nog in leven zijnde voormalig Amerikaanse ministers van Defensie hebben hun zorgen geuit over het betwisten van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals huidig president Donald Trump doet. In een opinieartikel in The Washington Post doen de voormalige ministers een oproep om de uitslag te accepteren.

“Amerikaanse verkiezingen en vreedzame machtsoverdrachten zijn kenmerken van onze democratie”, stellen de oud-ministers, onder wie zich zowel Democraten als Republikeinen bevinden. “De tijd om de resultaten in twijfel te trekken, is voorbij. Het moment voor de formele telling van de stemmen van het kiescollege, zoals voorgeschreven in de grondwet en het statuut, is aangebroken.”

Onder de ondertekenaars zijn James Mattis, die in 2018 opstapte als Defensieminister onder Trump, en Mark Esper, die de huidige president vorig jaar november ontsloeg. De andere oud-ministers zijn Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Robert Gates, Chuck Hagel, Leon Panetta, William Perry en Donald Rumsfeld.

De tien voormalige functionarissen doen hun oproep in de aanloop naar woensdag, als het Amerikaanse Congres voor de taak staat de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen. Een groep van elf Republikeinse Senatoren kondigde aan daar een stokje voor te willen steken.

President Trump beweert, zonder daar bewijs voor te leveren, dat er bij de presidentsverkiezingen grootschalige verkiezingsfraude is gepleegd en weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag.

Staat van beleg

De oud-ministers reageren ook op geluiden dat Trump bij zijn adviseurs geïnformeerd zou hebben naar de mogelijkheid om de staat van beleg uit te roepen om de voor hem ongunstige verkiezingsuitslag te beïnvloeden. “Pogingen om de Amerikaanse strijdkrachten te betrekken bij het oplossen van verkiezingsgeschillen zouden ons op gevaarlijk, onwettig en ongrondwettelijk grondgebied brengen”, stellen de voormalig ministers.

Trumps voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn suggereerde eind vorig jaar dat de president door middel van de staat van beleg het leger in zou kunnen zetten om in bepaalde staten nieuwe verkiezingen te realiseren. Verschillende media meldden dat Trump daarop bij zijn adviseurs navraag deed naar die mogelijkheid. Zelf bestempelde de president de berichtgeving daarover als ‘fake news’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden