Samjiyon

Terwijl veel Noord-Koreanen honger lijden, laat Kim Jong-un dit megalomaan prestigeproject bouwen

Een hotel in aanbouw in Samjiyon met op de voorgrond een kinderkamp. Beeld AFP

Kim Jong-un laat een stad in Noord-Korea herbouwen, om de mythes rond zijn grootvader en vader te ondersteunen.

Terwijl veel Noord-Koreanen honger lijden, spaart leider Kim Jong-un kosten noch moeite voor een megalomaan prestigeproject. In het afgelegen en dunbevolkte noorden van het land wordt een stadje opnieuw opgebouwd door duizenden arbeiders en soldaten. Samjiyon krijgt onder meer een museum voor de revolutie, een wintersportcomplex, ­hotels, fabrieken voor de verwerking van bosbessen en aardappelen, een spoorlijn en tienduizend appartementen.

Straks zijn er in Samjiyon genoeg huizen voor alle inwoners van het omliggende district, waar circa 25.000 mensen wonen. Dit is dan ook geen gewone uithoek van de communistische politiestaat, maar een ­mythisch gebied voor de familie Kim en dus voor het regime. Op enkele tientallen kilometers van Samjiyon ligt de berg Paektu. De hoogste piek van het Koreaanse schiereiland wordt zowel in het noorden als het zuiden gezien als spirituele geboorteplaats van de natie en ook genoemd in de volksliederen van de beide landen.

In een eenvoudige blokhut op de flanken van Paektu kwam volgens de officiële Noord-Koreaanse lezing in 1942 Kim Jong-il ter wereld, de vader van de huidige leider. Ondertussen leidde aartsvader Kim Il-sung vanuit het berggebied het verzet tegen de Japanse bezetter. Volgens buitenlandse historici verbleven de Kims in die periode in het oosten van de toenmalige Sovjet-Unie, maar dat gegeven is taboe in Noord-Korea.

‘Van buiten geweldig, armzalig van binnen’

Kim Jong-un gaat geregeld op reis om de vorderingen van de bouwactiviteiten in Samjiyon te inspecteren. Daarbij hamert hij vooral op de vereiste kwaliteit van de gebouwen en de infrastructuur. Zo meldt het officiële persbureau KCNA dat Kim waarschuwde dat ‘het volk en de toekomstige generaties’ zullen klagen als de gebouwen ‘van buiten geweldig zijn maar armzalig van binnen’. Het is eerder gebeurd dat Noord-Korea in korte tijd indrukwekkende bouwwerken uit de grond stampte, die vervolgens nutteloos bleven staan omdat er geen elektriciteit was of geen goede wegen. Ook in de omgeving van Samjiyon zijn veel wegen nog altijd onverhard.

Het aardappelbedrijf is onderdeel van een campagne van Kim om de voedselvoorziening van de Noord-Koreanen gevarieerder te maken. Daarom liet hij zich ook fotograferen bij een berg aardappels. Maar ondertussen is de landbouw in crisis, de oogst zal dit jaar lager zijn dan de afgelopen vijf jaar volgens de Verenigde Naties. Ruim tien miljoen mensen, op een bevolking van iets meer dan 25 miljoen, hebben dringend voedselhulp nodig. Zuid-Korea heeft 50.000 ton rijst toegezegd, maar de levering wordt tegengehouden door Noord-Korea.

Pyongyang heeft niet bekendgemaakt wat de wederopbouw van Samjiyon kost. Duidelijk is wel dat een groot deel van de werkende bevolking van de regio in de bouw wordt ingezet, net als veel militairen. Studenten komen tijdens vakanties ook helpen met de constructies. Samjiyon moet klaar zijn in oktober volgend jaar, als Noord-Korea de 75ste verjaardag van de revolutie viert.

Lees ook:
Mijn logica: de Geweldige Leider Kim Jong-un vertelt

Kim Jong-un wordt vaak beschreven als een gevaarlijke gek. Maar is zijn optreden echt zo vreemd of is er logica in te ontdekken? Een kijkje in het hoofd van de ‘Geweldige Leider’ uit Pyongyang.

Vijf dagen te gast in het beste land ter wereld

Stevo Akkerman reisde vijf jaar geleden af naar Noord-Korea. Hoe dat bezoek verliep, leest u hier. ‘Ik was niet echt voorbereid op wat me te wachten stond.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden