Coronamaatregelen

Terwijl Europa versoepelt, zet Oost-Azië de buitendeur voorzichtig open

Taiwanezen vieren nieuwjaar volgens de maankalender in Taipei.  Beeld EPA
Taiwanezen vieren nieuwjaar volgens de maankalender in Taipei.Beeld EPA

Terwijl Europese landen afscheid nemen van veel coronamaatregelen, is Oost-Azië nog vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Maar ook daar hangt verandering in de lucht.

Gijs Moes

Tien dagen quarantaine in plaats van twee weken en beperkte mogelijkheden voor zakenreizigers om het land binnen te komen. Die versoepelingen wil Taiwan doorvoeren, zo maakte de regering deze week bekend. Hoe voorzichtig ook, het is een omslag in het zero-covidbeleid tot nu toe.

De Filippijnen hebben de grenzen onlangs weer geopend en ook andere Oost-Aziatische landen overwegen nu een koerswijziging. De regio die lang succesvol was met een zeer strikte aanpak, kan zich niet eeuwig blijven afsluiten van de buitenwereld. Inmiddels is ook hier duidelijk dat de besmettelijke omikron-variant in de meeste gevallen niet riskant is voor de patiënt.

Taiwan was sinds de uitbraak van de pandemie het schoolvoorbeeld van een land dat het virus buiten de deur weet te houden. In totaal zijn er sinds begin 2020 minder dan 20.000 mensen besmet geraakt, op een bevolking van 24 miljoen, en 851 patiënten overleden. Ter vergelijking: Nederland telt, met minder inwoners, meer dan 20.000 coronadoden in de afgelopen twee jaar.

Virus buiten de deur gehouden

Door bijzonder snel ingrijpen en een strikte beperking van internationaal reizen, hield Taiwan het virus buiten de deur. De schaarse gevallen werden direct opgespoord en alle contacten van de betrokkene nagegaan. Zo kon het leven gewoon doorgaan, met mondkapjes maar verder weinig beperkingen. En dat in een democratisch land, zonder vergaande bevoegdheden van de overheid.

Maar ondertussen is Taiwan nog altijd vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Dat is frustrerend voor familie over zee, voor studenten en zakenlieden die het land willen bezoeken. Het eiland voor de kust van China is technologisch hoog ontwikkeld, onder meer in de productie van computerchips, en contact met buitenlandse toeleveranciers en afnemers is van groot belang.

Nu is besloten de grenzen te openen, zij het heel voorzichtig en geleidelijk. Premier Su Tseng-chan zei maandag dat hij nog altijd achter het strikte coronabeleid staat, maar kondigde wel een koerswijziging aan. “De regering moet ook rekening houden met huishoudens en de economische ontwikkeling. Dus moeten we geleidelijk terugkeren naar het normale leven en ons openstellen voor de wereld.”

Eerste stappen binnen een maand

Wanneer dit nieuwe beleid precies ingaat is nog onzeker, de corona-autoriteit CECC hoopt dat binnen een maand de eerste stappen gezet worden. Quarantaines zullen voorlopig wel blijven, net als veel testen en controles.

De Japanse premier Fumio Kishida (tweede van links) bezoekt een vaccinatiecentrum.  Beeld AP
De Japanse premier Fumio Kishida (tweede van links) bezoekt een vaccinatiecentrum.Beeld AP

Ook in Japan zijn versoepelingen op komst, met iets meer toegang voor studenten en zakenreizigers vanaf 1 maart. De afgelopen maanden gold een maximum aantal reizigers uit het buitenland van 3500 per dag en dat gaat omhoog naar 5000. Geen groot verschil, maar wel een teken dat ook Japan het contact met de buitenwereld iets gemakkelijker wil maken. De verplichte quarantaine gaat wellicht van een week naar enkele dagen.

Veel buitenlandse studenten en wetenschappers wachten al twee jaar op toelating tot Japan. Na een piek vorige week, van meer dan 100.000 nieuwe besmettingen op een dag, zakken de cijfers daar nu. Op een bevolking van 125 miljoen mensen zijn die aantallen nog altijd lager dan in West-Europa, maar veel hoger dan in Taiwan en China.

Hirokazu Matsuno, een naaste medewerker van premier Fumio Kishida, verdedigde dinsdag tijdens een persconferentie het beleid: “Dat we de strengste grenscontroles hadden van alle G7-landen heeft ons tijd gegeven ons voor te bereiden op een toename van het aantal omikron-gevallen. We kijken nu vooruit naar het versoepelen van de maatregelen.”

Zuid-Korea laat nog niet meer reizigers toe

In Zuid-Korea suggereerde premier Kim Boo-kyum dinsdag dat de beperkingen voor kleine ondernemers wellicht deze week versoepeld worden. Maar er is nog geen sprake van het toelaten van meer reizigers uit het buitenland. De omikrongolf is op een hoogtepunt, met dinsdag meer dan 70.000 nieuwe gevallen op circa vijftig miljoen inwoners. Washington heeft Amerikaanse burgers afgeraden naar Zuid-Korea te reizen, wat door alle maatregelen en de verplichte quarantaine toch al niet eenvoudig is.

Ook Hongkong is voor buitenlandse reizigers voorlopig nog moeilijk bereikbaar. Daar loopt het aantal besmettingen flink op, tot enkele duizenden per dag op 7,5 miljoen inwoners. Hongkong wist het virus tot voor kort buiten de deur te houden, net als de rest van China. Dat land houdt voorlopig strikt vast aan het zero-covidbeleid.

Lees ook:

De effectieve Zuid-Koreaanse aanpak: testen, informeren en afstand houden

Gaat het coronavirus onvermijdelijk velen raken? Aziatische landen die al vroeg te maken kregen met het virus, kiezen een andere weg. Zuid-Korea en Taiwan houden het zo veel mogelijk buiten de deur, tot nu toe met opmerkelijk veel succes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden