Verkiezingen VSInternationale reacties

Terwijl Amerika stemmen telt, kijkt Europa zwijgend toe

De Sloveense premier Janez Jansa, hier op 1 oktober in Brussel, feliciteerde Donald Trump als eerste – en als enige, tot nu toe.  Beeld Reuters
De Sloveense premier Janez Jansa, hier op 1 oktober in Brussel, feliciteerde Donald Trump als eerste – en als enige, tot nu toe.Beeld Reuters

Bij gebrek aan een uitslag in de VS houden wereldleiders de kaken op elkaar. Alleen de premier van Slovenië, waar first lady Melania is opgegroeid, heeft Trump al gefeliciteerd.

Christoph Schmidt

Het had een dag moeten worden met een stortbui aan internationale reacties op de Amerikaanse presidents­verkiezing en de bijbehorende felicitaties aan de winnaar. Bij gebrek aan een uitslag overheerste echter overal de stilte. Regeringsleiders in alle hoeken van de wereld hielden ook hun kaken op elkaar over de opmerkelijke beschuldigingen van president Trump over ‘fraude’, die kwamen toen de stemmen nog volop werden geteld.

Een krasse reactie was woensdagochtend al te horen vanuit Slovenië, geboorteland van first lady Melania Trump. De Sloveense premier Janez Jansa tweette: “Het is vrij duidelijk dat de Amerikaanse bevolking Donald Trump en Mike Pence voor nog eens vier jaar hebben gekozen. Hoe meer uitstel en ontkenning van de feiten door de traditionele media, hoe groter de uiteindelijke overwinning. Felicitaties aan de Republikeinse partij voor de sterke resultaten in de hele VS.”

De Sloveense Democratische Partij (SDS) van Jansa geldt als nationalistisch en rechts-populistisch. Net als de Hongaarse Fidesz-partij behoort de SDS tot de Europese Volkspartij, de machtige centrumrechtse koepel waartoe ook het CDA behoort.

Brussel houdt zich op de vlakte

De reactie van Jansa was een uitzondering. In Brussel hield de Europese Commissie zich op de vlakte. “Het stemmen tellen is nog aan de gang”, aldus een woordvoerder. “We hebben het volste vertrouwen in de Amerikaanse autoriteiten. Die hebben ­ruime ervaring – zelfs meer dan ­sommige van onze Europese landen – met het democratische proces.”

Enige bezorgdheid klonk wel door in de woorden van de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karren­bauer. Met het oog op een mogelijk lang en bitter juridisch gevecht tussen de Amerikaanse kemphanen sprak zij bij de ZDF-televisie van een ‘explosieve situatie’, die zou kunnen leiden tot ‘een constitutionele crisis’ in de Verenigde Staten. “Daarover zouden we ons zeker zorgen moeten maken.”

Een belangrijke industriële lobby­groep in Duitsland waarschuwde voor een verslechtering van het toch al sombere economische klimaat als ­gevolg van langdurige politieke instabiliteit in Washington.

Russische media spreken van ‘chaos’

Vanuit het Kremlin werd niets vernomen. Enkele Russische (staats)­media brachten verslag uit van de ­verkiezingen in termen van ‘chaos’ en stelden vast dat de Amerikanen weinig reden hadden om de rest van de wereld de les te lezen. Staatsnieuwszender Rossiya 24 noemde de verkiezingen ‘gekkenwerk’ en toonde beelden van schreeuwende en vechtende Amerikanen op straat.

Dat ontlokte een enkele twitteraar de grap dat “ook zij (de Russen, red.) verbijsterd zijn dat je pas weet wie een verkiezing heeft gewonnen als ­alle stemmen zijn geteld”.

Lees ook:
Hoe staat het ervoor in de laatste onbesliste staten?

Het laatste nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden