Verkiezingen VSInternationale reacties
Terwijl Amerika stemmen telt, kijkt Europa zwijgend toe
Bij gebrek aan een uitslag in de VS houden wereldleiders de kaken op elkaar. Alleen de premier van Slovenië, waar first lady Melania is opgegroeid, heeft Trump al gefeliciteerd.
Het had een dag moeten worden met een stortbui aan internationale reacties op de Amerikaanse presidentsverkiezing en de bijbehorende felicitaties aan de winnaar. Bij gebrek aan een uitslag overheerste echter overal de stilte. Regeringsleiders in alle hoeken van de wereld hielden ook hun kaken op elkaar over de opmerkelijke beschuldigingen van president Trump over ‘fraude’, die kwamen toen de stemmen nog volop werden geteld.
Een krasse reactie was woensdagochtend al te horen vanuit Slovenië, geboorteland van first lady Melania Trump. De Sloveense premier Janez Jansa tweette: “Het is vrij duidelijk dat de Amerikaanse bevolking Donald Trump en Mike Pence voor nog eens vier jaar hebben gekozen. Hoe meer uitstel en ontkenning van de feiten door de traditionele media, hoe groter de uiteindelijke overwinning. Felicitaties aan de Republikeinse partij voor de sterke resultaten in de hele VS.”
De Sloveense Democratische Partij (SDS) van Jansa geldt als nationalistisch en rechts-populistisch. Net als de Hongaarse Fidesz-partij behoort de SDS tot de Europese Volkspartij, de machtige centrumrechtse koepel waartoe ook het CDA behoort.
Brussel houdt zich op de vlakte
De reactie van Jansa was een uitzondering. In Brussel hield de Europese Commissie zich op de vlakte. “Het stemmen tellen is nog aan de gang”, aldus een woordvoerder. “We hebben het volste vertrouwen in de Amerikaanse autoriteiten. Die hebben ruime ervaring – zelfs meer dan sommige van onze Europese landen – met het democratische proces.”
Enige bezorgdheid klonk wel door in de woorden van de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Met het oog op een mogelijk lang en bitter juridisch gevecht tussen de Amerikaanse kemphanen sprak zij bij de ZDF-televisie van een ‘explosieve situatie’, die zou kunnen leiden tot ‘een constitutionele crisis’ in de Verenigde Staten. “Daarover zouden we ons zeker zorgen moeten maken.”
Een belangrijke industriële lobbygroep in Duitsland waarschuwde voor een verslechtering van het toch al sombere economische klimaat als gevolg van langdurige politieke instabiliteit in Washington.
Russische media spreken van ‘chaos’
Vanuit het Kremlin werd niets vernomen. Enkele Russische (staats)media brachten verslag uit van de verkiezingen in termen van ‘chaos’ en stelden vast dat de Amerikanen weinig reden hadden om de rest van de wereld de les te lezen. Staatsnieuwszender Rossiya 24 noemde de verkiezingen ‘gekkenwerk’ en toonde beelden van schreeuwende en vechtende Amerikanen op straat.
Dat ontlokte een enkele twitteraar de grap dat “ook zij (de Russen, red.) verbijsterd zijn dat je pas weet wie een verkiezing heeft gewonnen als alle stemmen zijn geteld”.
Lees ook:
Hoe staat het ervoor in de laatste onbesliste staten?
Het laatste nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.