Verkiezingen

‘Terminator’ Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka

Voorstanders van Gotabaya Rajapaksa vieren zijn winst van de presidentsverkiezingen in Sri Lanka. Beeld REUTERS
Voorstanders van Gotabaya Rajapaksa vieren zijn winst van de presidentsverkiezingen in Sri Lanka.Beeld REUTERS

Oppositieleider Gotabhaya Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka. Hij is de grote winnaar van de verkiezingen in de Zuid-Aziatische eilandstaat.

Redactie/ANP

De kandidaat van de regeringspartij, Sajith Premadasa, erkende zondag zijn nederlaag en feliciteerde zijn rivaal met diens overwinning.

De zeventig-jarige voormalige defensieminister Gotabhaya Rajapaksa, bijgenaamd ‘Terminator’, was nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil-opstandelingen in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde. Hij is de jongere broer van ex-president Mahinda Rajapaksa die het eiland van 2005 tot 2015 op autoritaire wijze regeerde.

Toen ‘Gota’ minister van defensie was, werden tegenstanders hardhandig geïntimideerd. Kritische journalisten en activisten werden door mysterieuze mannen in witte busjes opgepakt, gemarteld en soms vermoord. De vrees dat de Rajapaksa’s weer aan de macht zouden komen, riep bij opponenten dan ook angstige voorgevoelens op.

“We krijgen opnieuw een familieheerschappij”, aldus Rajitha Senaratne, minister van volksgezondheid. “Met alle excessen die dat eerder meebracht. Ze zullen weer alle afwijkende meningen onderdrukken.”

‘Iedereen leeft in angst’

Vooral moslims, die zo’n 10 procent van de bevolking uitmaken, vrezen nieuwe repressie. “Angst is een makkelijk product om te verkopen”, aldus Salim Siraj, een moslimleider in de stad Negombo, tegen tv-zender Al Jazeera. “Iedereen leeft tegenwoordig in angst.”

Na de aanslagen, eerder dit jaar tijdens Pasen, op kerken en hotels waarbij honderden slachtoffers vielen, werd veiligheid het thema in de verkiezingscampagnes van de twee belangrijkste kandidaten. Sinds de aanslagen is de economisch belangrijke toeristische sector in Sri Lanka in het slop geraakt.

Lees ook:

In Sri Lanka dreigt de comeback van de gevreesde Rajapaksa-broers

Opponenten en minderheden vrezen dat de autoritaire Rajapaksa-broers zaterdag in verkiezingen op Sri Lanka de macht heroveren. “Angst is een makkelijk product om te verkopen.”

Sinds de aanslagen is Sri Lanka verlamd door spanning: ‘Alle trauma’s van de oorlog komen terug’

Op Sri Lanka komt het leven weer een beetje op gang. Maar het eiland heeft grote en diepgewortelde problemen. ‘We komen nergens toe, we zijn verlamd door angst.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden