InterviewLockdown Groot-Brittannië

Teleurstelling over mogelijk uitstel Britse versoepelingen: ‘Mijn hart breekt wel een beetje’

Marloes de Vries zou vorig jaar drie maanden als artist in residence in Engeland gaan wonen, maar dat ging door corona niet door. Beeld Otto Snoek
Marloes de Vries zou vorig jaar drie maanden als artist in residence in Engeland gaan wonen, maar dat ging door corona niet door.Beeld Otto Snoek

Dat de Britten door een nieuwe besmettingsgolf wellicht tóch niet gaan versoepelen, is een teleurstelling voor Nederlanders die een liefdevolle relatie koesteren met het Verenigd Koninkrijk. ‘Ik zag de rolling hills op tv en kreeg tranen in mijn ogen.’

Sterre Van Der Hee

Voor de 60-jarige Darren Carter is het “echt een klap” dat versoepelingen in zijn geboorteland op losse schroeven staan. Eerder keek de docent film- en televisiepraktijk aan de Universiteit van Amsterdam nog met opluchting naar dalende besmettingsaantallen in het Verenigd Koninkrijk. “Ik was blij en optimistisch, zeker omdat het vorig jaar zo slecht ging. Dit is een nieuwe teleurstelling. Het vaccinatieprogramma was zo goed op orde, mijn vader had al vóór 2021 twee prikken gehad.”

Carter woont ruim dertig jaar in Nederland, maar reisde nog twee tot vier keer per jaar naar Engeland. Om te vieren dat iemand 50 was geworden, met broers in Londen te wandelen of om tijd door te brengen met zijn 89-jarige vader. “Ik heb hem nu al anderhalf jaar niet gezien”, zegt hij. “In januari kreeg ik een kleinkind, ik weet niet wanneer hij die gaat ontmoeten, ervan uitgaande dat dat nog zal kunnen.”

Het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk is in een week met twee derde gestegen, bleek dit weekend. En dat terwijl de volgende versoepelingsronde op 21 juni gepland staat. Oorzaak van de toename van het aantal besmettingen is de Indiase variant, ook wel de deltavariant, die zeker 30 procent besmettelijker zou zijn dan de Britse variant. In hoeverre vaccinaties volledig beschermen tegen de deltavariant is nog onduidelijk, zeker wanneer mensen nog maar één prik hebben gehad. Ruim 40 miljoen Britten hebben nu hun eerste vaccinatie achter de rug.

‘Reizen zit ’m ook in de ervaring’

De plotselinge besmettingstoename is een flinke tegenvaller, vindt ook illustrator Marloes de Vries (36), die al sinds de comedyserie Fawlty Towers vertoond werd op de basisschool een sterke band voelt met Engeland. Vóór de coronacrisis ging ze zeker drie keer per jaar naar het Verenigd Koninkrijk. “Het gerucht gaat dat mijn familie afstamt van de Britten”, zegt ze grappend. “Ik voel heel veel liefde voor het platteland en voor de heuvels. Naast Yorkshire en Wales ben ik overal geweest. Laatst zag ik de rolling hills op tv en kreeg ik tranen in mijn ogen – een beetje dramatisch, maar waar.”

De Vries zou vorig jaar drie maanden in Engeland gaan wonen als artist in residence, maar dat avontuur werd geschrapt door de coronacrisis. Dat het door de opkomst van de deltavariant wellicht nog langer duurt voor ze erheen kan, vindt ze “lastig”. “Het land is zo inspirerend. Ja, er zijn ergere dingen op de wereld, maar als dit nog een jaar duurt breekt mijn hart wel een beetje.” Ze noemt het begrip fernweh: heimwee naar een land dat niet je thuis is. “Vorig jaar zijn we naar Noord-Frankrijk geweest. Ook mooi, maar het was geen Engeland.”

Hoewel sommigen de gok hebben gewaagd om ook tijdens de coronacrisis naar Engeland te reizen – met dagen of weken in quarantaine – hebben De Vries en Carter dat niet aangedurfd. Voor Carter was de quarantaineperiode niet te combineren met zijn werk in Nederland. “Ik kon gemakkelijk naar Frankrijk en België met een PCR-test, maar naar Engeland was dat moeilijker.” Ook De Vries heeft de gok niet gewaagd. In plaats daarvan heeft ze zich toegelegd op het maken en bestellen van typisch Brits eten: van Cadbury Chocolate tot een full English breakfast met röstirondjes en worst. “Reizen zit ’m ook in de ervaring: horen, proeven, ruiken”, zegt ze. “Als ik proef, transporteer ik mezelf naar het land. Dan heb ik m’n Engeland-injectie weer even gehad.”

Lees ook:

De deltavariant is nog amper in Nederland gesignaleerd, maar reizen blijft een risico

Sinds kort is de deltavariant van het coronavirus, die in India voor het eerst werd ontdekt, de variant die in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor de meeste besmettingen. Moeten we ons in Nederland ook zorgen maken om de deltavariant?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden