Coronavirus

Teheran waarschuwt: Miljoenen Iraniërs kunnen overlijden

Leden van een medisch team ontsmetten een heiligdom in de Iraanse stad Masshad.Beeld via REUTERS

Vrijdag viert Iran het Perzisch Nieuwjaar. Dat wordt een belangrijke test voor het door corona zwaar getroffen land.

De Iraanse regering heeft vandaag  in zeer alarmerende termen gewaarschuwd voor de gevolgen als de Iraniërs, ondanks het coronavirus, blijven reizen en gezondheidsinstructies blijven negeren. Volgens de staatstelevisie kunnen dan ‘miljoenen’ mensen in het land overlijden.

Tegelijkertijd vaardigde de hoogste Iraanse leider, grootayatollah Ali Khamenei, een religieus decreet uit dat ‘onnodige reizen’ verbiedt. Ook meldde het theocratisch regime dat 85.000 gedetineerden tijdelijk zijn vrijgelaten om het virus te beteugelen. “We hebben in gevangenissen ook voorzorgsmaatregelen getroffen om de uitbraak te bestrijden.”

Regeringsmensen

De ingrijpende maatregelen zijn tekenend voor de ernst van de situatie in Iran, dat na China en Italië het meest getroffen land lijkt te zijn. Volgens de officiële cijfers zijn in de islamitische republiek nu ruim 16.000 mensen besmet en 988 overleden. Maar deskundigen vermoeden dat de echte aantallen aanzienlijk hoger zijn, ook omdat opvallend veel regeringsmensen besmet zijn. Enkele van hen, onder wie een vertrouweling van hoogste leider Khamenei, zijn overleden. Ali Reza Zali, de functionaris die de strijd tegen het virus leidt, waarschuwde dan ook dat de zorg overbelast raakt. “Als de trend doorzet, zal er te weinig capaciteit zijn.”

De Iraanse uitbraak begon naar alle waarschijnlijkheid in de heilige stad Qom, die veel pelgrims ontvangt. Koranscholen in de bedevaartsplaats trekken Chinese studenten en de stad ligt op de route van een hogesnelheidslijn die wordt aangelegd door een Chinees bedrijf. Het eerste dodelijke slachtoffer in de stad was vermoedelijk een Iraanse zakenman die een bezoek had gebracht aan de Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst werd geconstateerd.

In reactie op de uitbraak in de pelgrimsstad schoot het islamitische bewind in eerste instantie in de ontkenning. De ayatollah’s waren waarschijnlijk bang voor nieuwe onrust onder opstandige delen van de bevolking en vreesden nog meer schade aan de economie, die al zwaar lijdt onder Amerikaanse sancties. Er werd gesuggereerd dat Covid-19 een biologisch wapen was van aartsrivaal Amerika, waar Iran makkelijk tegen opgewassen was.

Besmet

“Quarantaine is iets uit het Stenen Tijdperk”, schamperde Iraj Harirchi, onderminister van volksgezondheid, op een persconferentie, zijn bezwete gezicht afdeppend met een zakdoek. Een dag later bleek de bewindsman zelf besmet en trok hij zich terug in quarantaine. Mede door deze aanvankelijke ontkenningen heeft het virus zich snel over het hele land kunnen verspreiden.

Een belangrijke test wordt nu Newroz, het Perzisch Nieuwjaar, dat komende vrijdag wordt gevierd. Dat is normaliter een feest waarbij vrienden en familieleden elkaar opzoeken. Het bewind dringt er nu op aan thuis te blijven. Volgens staatsmedia zijn rond grote steden teams gestationeerd die de temperatuur opnemen van mensen die de stad verlaten. Reizigers met koorts worden naar quarantainecentra gestuurd.

Maar de afgelopen dagen bleek nog niet iedereen overtuigd van de noodzaak van dit soort maatregelen. Zo bestormden gelovigen maandag twee belangrijke mausolea in de steden Qom en Masshad, die vanwege het virus waren gesloten. De religieuze autoriteiten veroordeelden die stormlopen als een ‘belediging’ van de heiligdommen en riepen op tot ‘wijsheid en geduld.’

Lees hier alles over het nieuwe coronavirus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden