Nieuws Buitenland

Teheran voert de druk rond het atoomakkoord op

Abbas Araqchi, de Iraanse onderminister voor buitenlandse zaken (rechts), met naast hem Behrouz Kamalvandi van de kernenergie-commissie. Links een regeringswoordvoerder. Beeld Reuters

Iran verrijkt weer uranium boven het internationaal afgesproken niveau. Hiermee zet Teheran een nieuwe stap in het conflict met de VS en de EU.

De Iraanse onderminister van buitenlandse zaken, Abbas Araqchi, kondigde zondag op een persconferentie in Teheran aan dat zijn land binnen enkele uren zou beginnen met het verrijken van uranium. Zo overschrijdt Iran de afgesproken grens van verrijkt uranium met een concentratie van 3,67 procent. Araqchi deed zijn aankondiging precies een jaar nadat de VS zich hadden teruggetrokken uit het akkoord van 2015.

Araqchi gaf de andere ondertekenaars zestig dagen de tijd om Iran te beschermen tegen de Amerikaanse sancties. Als dat niet gebeurt, volgt een nieuwe stap die in strijd is met het akkoord. “We zijn volledig voorbereid om uranium te verrijken, op ieder niveau en in iedere hoeveelheid”, zei Behrouz Kamalvandi, het hoofd van de Iraanse kernenergiecommissie.

Materiaal met een concentratie van 5 procent kan gebruikt worden in de kerncentrale Bushehr. De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het kernwapens wil ontwikkelen, maar daarvoor is nog een veel hogere concentratie nodig. Teheran houdt vol dat het alleen uit is op het gebruik van kernenergie.

Iraanse ramkoers

Dit is niet de eerste Iraanse stap in het schenden van het akkoord. Vorige week kondigde Teheran al aan dat de totale hoeveelheid verrijkt uranium de toegestane grens overschrijdt. In mei werd het opvoeren van het nucleaire programma al aangekondigd. Dit alles gebeurt in reactie op de Amerikaanse sancties, die vorig jaar werden ingesteld. De andere ondertekenaars – de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China – willen vasthouden aan de afspraken, maar Iran eist dat de sancties van tafel gaan.

De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde de nieuwe stap van Iran als een schending van het akkoord. De Europese Unie riep Teheran dringend op geen nieuwe acties te ondernemen die tegen de afspraken ingaan.

De Verenigde Staten hebben de olie-export van Iran getroffen met hun sancties en dreigen ook andere landen te treffen als zij niet aan de Amerikaanse maatregelen meewerken. Twee weken geleden dreigde zelfs een militair conflict, nadat Iran een Amerikaanse drone had neergehaald. Kort daarvoor waren twee olietankers in de Straat van Hormuz beschadigd, volgens Washington door een Iraanse aanslag.

Londen

Iran is niet alleen met de Verenigde Staten in een conflict verwikkeld, maar ook in aanvaring gekomen met de Britse regering. De Britten namen vorige week een Iraanse tanker in beslag in de buurt van Gibraltar. Volgens Londen was het schip met olie onderweg naar Syrië en dat is verboden onder sancties van de Europese Unie.

Lees ook: 

De nucleaire deal met Iran staat nu echt op knappen

Binnenkort heeft Teheran meer uranium dan onder de afspraken uit 2015 is toegestaan. Het land is gefrustreerd dat er van de beloofde economische voordelen weinig terechtkomt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden