Onlusten VS

Tankwagen rijdt in op demonstranten Minneapolis

Een truck rijdt in op een menigte demonstranten in Minneapolis. Beeld REUTERS
Een truck rijdt in op een menigte demonstranten in Minneapolis.Beeld REUTERS

In Minneapolis is een vreedzame demonstratie bruut te verstoord toen een tankwagen inreed op de menigte. Ook is in zo’n 40 Amerikaanse steden zondag een avondklok ingesteld. Dat laat CNN weten. Het gaat onder andere om Los Angeles, Miami, Atlanta, Chicago, Minneapolis, Philadelphia, Dallas en Seattle.

Redactie

De maatregel is een reactie op de hevige rellen van de afgelopen dagen, nadat de 46-jarige George Floyd bijna een week geleden door politiegeweld om het leven kwam.

In Minneapolis was de snelweg zondag afgezet voor opnieuw een protest. Het protest werd plotseling hevig verstoord toen een tankwagen inreed op de demonstranten. Hoe de truck toch de brug op wist te rijden is onbekend. Op beelden is te zien dat de menigte zich snel uit de voeten maakt als de tankwagen hard komt aanrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers. Als door een wonder raakte niemand gewond. De chauffeur, die door de demonstranten uit de cabine werd getrokken, moest wel met lichte verwondingen naar het ziekenhuis. Hij is gearresteerd door de politie.

Nationale Garde

In nog eens 15 steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zo’n 5000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Atlanta, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

In Atlanta werden zondag twee agenten ontslagen vanwege het gebruik van buitensporig geweld tijdens de rellen van het afgelopen weekeinde, zo heeft burgemeester Keisha Lance Bottoms tijdens een persconferentie laten weten. Het ontslag volgde na de verspreiding van een video op social media, die viraal was gegaan. Op de beelden is te zien dat een duo hardhandig uit een auto wordt gesleept. Volgens Bottoms zijn de agenten te ver gegaan.

“Ik zag een zeer verontrustende video van twee jonge studenten die gisteravond in het centrum van Atlanta waren. Onze agenten maken erg lange dagen, ​​onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel”, aldus Bottoms. In totaal waren er vijf agenten bij de arrestatie betrokken, maar drie mogen hun werk blijven uitvoeren. De twee studenten zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Protest bij Witte Huis

Ook bij het Witte Huis in Washington werd zondag voor de tweede dag op rij geprotesteerd. De demonstranten zochten een aantal keer de confrontatie met de veiligheidsdiensten. Er ontstonden opstootjes en er werd met plastic flessen gegooid. ,,Geen vrede zonder gerechtigheid’’, werd er gescandeerd door de betogers.

Volgens CNN, in het bezit van een e-mail, worden stafleden van het Witte Huis verzocht hun toegangspassen te verbergen totdat zij bij een geheime ingang zijn. Tevens wordt erop aangedrongen zoveel mogelijk thuis te werken. Trump had zaterdag via Twitter al gewaarschuwd dat betogers die de hekken van het Witte Huis zouden doorbreken zware straffen zouden krijgen. Ook in Washington geldt van zondagavond 23.00 tot maandagochtend 06.00 uur (lokale tijd) een avondklok.

Vrijdag werd de sfeer dusdanig grimmig dat Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een anonieme bron. De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zit volgens de krant de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.

Voor de rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet maandag voor de rechter verschijnen. CNN meldt dat Derek Chauvin om 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) in de rechtbank wordt verwacht.

De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een ‘schending van de menselijkheid’. ‘Ik zou tegen de familie Floyd willen zeggen dat ik verschrikkelijk meeleef met hun verlies. Als ik iets kon doen om meneer Floyd weer tot leven te brengen zou ik dat doen’, zei hij.

Lees ook:

Antifa of racisme, Amerika kiest zijn ongrijpbare vijand

Door Trumps tweets over de demonstraties in de Verenigde Staten ontstond er een merkwaardige gelijkenis tussen tegengestelde standpunten. Politici en activisten zijn geschokt door buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, Trumps regering is verontwaardigd over het geweld van antifascisten.

De dodelijke confrontatie tussen deze twee mannen was het begin van de Amerikaanse rellen

In de Amerikaanse staat Minnesota wordt de nationale garde volledig gemobiliseerd, vanwege rellen en plunderingen na de dood van George Floyd. Die overleed nadat agent Derek Chauvin zijn knie bij Floyds arrestatie minutenlang in zijn nek zette. Wat weten we over deze mannen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden