Afghanistan

Taliban segregeren het onderwijs, vrouwen moeten naar een apart lokaal

Vrouwen in Afghanistan raken onder het bewind van de Taliban steeds meer op de achtergrond. Beeld AFP
Vrouwen in Afghanistan raken onder het bewind van de Taliban steeds meer op de achtergrond.Beeld AFP

De Taliban hebben bekendgemaakt dat alle Afghaanse vrouwen die aan de universiteit studeren voortaan hun onderwijs moeten volgen in klas­lokalen die gesegregeerd zijn naar geslacht, waar ze alleen van vrouwen les mogen krijgen. De minister voor hoger onderwijs, Abdul Baqi Haqqani, kondigde de nieuwe maatregel gisteren aan in een persconferentie.

Ook zullen alle vrouwen aan de universiteit een hijab moeten dragen, en zullen de vakken die worden onderwezen geëvalueerd worden, om te bepalen of ze geschikt zijn. Hoe dit wordt beoordeeld is nog onduidelijk. De Taliban willen “een redelijk en islamitisch studieprogramma dat in overeenstemming is met onze islamitische, nationale en historische waarden, en tegelijkertijd ook kan wedijveren met dat van andere landen”, zo liet de minister weten.

Enkel mannen in de regering

De persconferentie komt een dag nadat de vlag van het Islamitische Emiraat boven het presidentieel paleis gehesen is. Dat lijkt het begin van de nieuwe regering – die eerder deze week werd gepresenteerd – aan te kondigen. De regering bestaat enkel uit mannen, Taliban-woordvoerder Syed Zekrullah Hashmi deelde vorige week in een interview met nieuwszender Tolo News mee dat het ‘niet nodig is dat vrouwen onderdeel van het kabinet zijn’.

De nieuwe regering heeft inmiddels ook het ministerie voor vrouwenzaken vervangen door het ministerie van bevordering van deugdzaamheid en preventie van zedeloosheid. Dat ministerie bestond in de jaren negentig ook al, en stuurde toen de religieuze politie aan die de strenge wetten van de Taliban destijds handhaafde.

Lees ook:

Taliban benoemen regering zonder buitenstaanders en roepen ‘emiraat’ uit

De leider van het gevreesde Haqqani-netwerk wordt binnenlandminister in de regering van de Taliban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden