Radicalisme

Taliban-regime Afghanistan wil geen tv-series met vrouwen

De 17-jarige Sahar, die van de Taliban niet naar school mag, speelt volleybal met haar zus.  Beeld REUTERS
De 17-jarige Sahar, die van de Taliban niet naar school mag, speelt volleybal met haar zus.Beeld REUTERS

Het radicaalislamitische Taliban-regime in Afghanistan heeft de Afghaanse tv-zenders opgeroepen niet langer series uit te zenden waarin vrouwen meespelen. Het zogenaamde ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde gaf de zenders een dergelijke instructie.

ANP

Zenders moeten vermijden sentimentele series en soaps met vrouwen te tonen, luidt de waarschuwing. Verder moeten vrouwelijke journalisten een hoofddoek dragen als ze op het scherm verschijnen. Een eenvoudige sjaal, die de vrouwen meestal dragen, zou daarmee niet meer voldoen.

De zenders krijgen verder de opdracht geen programma’s uit te zenden die indruisen tegen de zogenoemde islamitische en Afghaanse waarden. Het zijn geen regels, maar religieuze richtlijnen, aldus het ministerie.

Het is in ieder geval de eerste omvattende Taliban-poging greep op de talrijke zenders te krijgen sinds de fundamentalisten in augustus de controle over het hele land heroverden. Tijdens het eerdere Taliban-bewind van 1996 tot 2001 was het ministerie al de bewaker van de Taliban-leer. Televisie werd toen simpelweg verboden. Het departement werd opgedoekt toen de Taliban destijds hun machtspositie verloren, maar is nu heropgericht.

Lees ook:

Geen bankrekening, geen baan. Afghaanse vrouwen lijden onder het Taliban-regime. ‘Kwamen de Amerikanen maar terug’

Afghaanse vrouwen die gewend waren aan hun vrijheid, hebben grote moeite met het Taliban-regime. ‘De Titanic, dat zijn wij.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden