Afghanistan

Taliban claimen verovering belangrijke grensovergang met Pakistan

Op deze foto, gemaakt op 1 oktober 2020, wachten vrouwen met hun kinderen in een door de overheid gerunde kraamkliniek in het district Dand in de provincie Kandahar. Sinds de terugtrekking van buitenlandse troepen in Afghanistan begon en een daaropvolgende escalatie van het geweld van de Taliban, zijn er tekenen geweest dat de reeds beperkte kraamzorg nog verder zou kunnen worden beperkt, aangezien duizenden vrouwen ontheemd zijn en wegen steeds gevaarlijker. Beeld AFP
Op deze foto, gemaakt op 1 oktober 2020, wachten vrouwen met hun kinderen in een door de overheid gerunde kraamkliniek in het district Dand in de provincie Kandahar. Sinds de terugtrekking van buitenlandse troepen in Afghanistan begon en een daaropvolgende escalatie van het geweld van de Taliban, zijn er tekenen geweest dat de reeds beperkte kraamzorg nog verder zou kunnen worden beperkt, aangezien duizenden vrouwen ontheemd zijn en wegen steeds gevaarlijker.Beeld AFP

De Taliban zeggen in de Afghaanse provincie Kandahar een belangrijke grensovergang met buurland Pakistan te hebben veroverd. “Ze hebben hun vlag gehesen en de Afghaanse vlag weggehaald”, bevestigde een bron binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten. De Afghaanse autoriteiten houden vol dat de aanval in het district Spin Boldak is afgeslagen.

De moslimextremisten van de Taliban zijn bezig aan een opmars nu buitenlandse troepen na twee decennia vertrekken uit hun land. Ze hebben ook grensovergangen veroverd met Turkmenistan, Iran en Tadzjikistan. Dat laatste land mobiliseerde vervolgens 20.000 reservisten voor de bewaking van de grens.

De Taliban voeren volgens inwoners van veroverde gebieden weer strenge regels in voor vrouwen. Die hanteerden de extremisten ook al toen ze voor de Amerikaanse militaire interventie in 2001 over een groot deel van het land heersten. Vrouwen mochten toen alleen onder begeleiding van een mannelijk familielid naar buiten, meisjes konden niet naar school en op overspel stond de doodstraf.

Instructies

De extremisten stuurden na de verovering van het noordelijke district Kalafgan instructies naar de lokale imam. “Er stond in dat vrouwen niet zonder mannelijke begeleider naar de bazaar mogen en dat mannen hun baard moeten laten staan”, zei een 25-jarige inwoner van het gebied. Die vertelde dat de Taliban ook roken in de ban hebben gedaan. Ze beloofden hard te zullen optreden tegen overtreders.

Na de verovering van de grensovergang Shir Khan Bandar bij Tadzjikistan moesten van de Taliban vergelijkbare regels worden ingevoerd. “Ze gaven vrouwen opdracht hun huizen niet meer te verlaten”, zei een lokale fabrieksmedewerkster. Ze vertelde dat veel vrouwen en meisjes werken in de kledingsector. “We zijn doodsbang door dat bevel van de Taliban.”

De Taliban lijken beducht te zijn voor imagoschade en spreken dergelijke berichten tegen. “Deze beweringen kloppen niet”, beklemtoonde een woordvoerder. “Er worden nepdocumenten gebruikt om dit soort geruchten te verspreiden.”

Lees ook:

De terugtrekking van de VS uit Afghanistan lijkt akelig veel op die uit Vietnam

De Verenigde Staten hebben zich ongeveer twintig jaar het hoofd gebroken over de vraag hoe ze de oorlog in Afghanistan konden winnen. Drie presidenten probeerden een antwoord te vinden, maar allen faalden. Nu is het aan de vierde president om er een einde aan te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden