Diplomatieke tussenstops

Taiwanese president bezoekt Centraal-Amerika, en de VS

De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezoekt volgende week de VS. Boosheid van China is gegarandeerd.  Beeld REUTERS
De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezoekt volgende week de VS. Boosheid van China is gegarandeerd.Beeld REUTERS

Tot woede van China bezoekt de Taiwanese president Tsai Ing-wen over een week de VS. Op doorreis naar Guatemala en Belize, maar toch.

Redactie Trouw

Officieel maakt Tsai tussenstops in de VS, onderweg naar officiële bezoeken aan de Centraal-Amerikaanse landen. Peking heeft meteen boos gereageerd en stelt dat de tussenstops in de VS een excuus zijn om nationalistische propaganda te verspreiden.

Het bezoek komt op een moment dat de verhoudingen toch al op een dieptepunt zijn, door de Amerikaans-Chinese verschillen van inzicht over Oekraïne, en door de recente ‘balonnenkwestie’, waarbij de VS China ervan beschuldigde te spioneren met balonnen. Taiwan is een open zenuw in de betrekkingen. Peking claimt het feitelijk onafhankelijke eiland als onderdeel van China en verzet zich fel tegen internationale erkenning van Taiwan als een onafhankelijk land.

Tsai Ing-wen maakt van 29 maart tot 7 april een tiendaagse reis die haar onder meer naar New York, Los Angeles en Guatemala-Stad voert. Op weg naar de officiële bestemming Guatemala gaat ze langs New York en op de terugreis vliegt ze langs Los Angeles waar ze 5 april aankomt. Het is niet bekend wie ze in de VS ontmoet. Sommige media suggereren dat ze de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zal spreken.

Het is niet ongebruikelijk dat een Taiwanese leider de VS aandoet op reizen naar Latijns-Amerikaanse landen die Taiwan wel als onafhankelijke staat erkennen. De VS doen dat niet, maar zijn wel de belangrijkste steunpilaar en wapenleverancier van Taiwan. Vaak wordt op hoog niveau overlegd als een Taiwanese president wat ‘tussenlandingen’ maakt.

Taiwan verliest steeds meer bondgenoten

China wil geen betrekkingen met landen die Taiwan erkennen. Die zijn er ook vrijwel niet meer. Beide landen rammelen met de geldbuidel om bondgenoten te behouden dan wel van elkaar af te snoepen. Honduras, buurland van Guatemala, heeft net de relaties met Taiwan opgezegd en knoopt betrekkingen met de Volksrepubliek aan. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet.

Na de communistische machtsovername in China in 1949 vluchtten veel tegenstanders van de communisten naar het eiland waar ze de in hun ogen wettige Chinese regering vestigden. De VS steunden dat standpunt lange tijd en daardoor duurde het tot 1971 voor de Verenigde Naties de Volksrepubliek erkenden en als lid toelieten. Nederland was in 1950 een van de eerste westerse landen die de communistische Volksrepubliek als staat erkenden.

Lees ook:

Honduras dumpt Taiwan en knoopt betrekkingen aan met China

Een van de laatste landen van enig formaat die Taiwan nog erkenden, valt voor de lokroep van Chinese investeringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden