China-Taiwan

Taiwanese luchtmacht geeft Winnie de Poeh een optater

De patch waarop een zwarte Formosa-beer zwaaiend met de Taiwanese vlag Winnie de Poeh een klap verkoopt, wordt vaak gebruikt om de spot te drijven met Xi Jinping.  Beeld AFP
De patch waarop een zwarte Formosa-beer zwaaiend met de Taiwanese vlag Winnie de Poeh een klap verkoopt, wordt vaak gebruikt om de spot te drijven met Xi Jinping.Beeld AFP
Joris Belgers

Vijf jaar geleden was Winnie de Poeh het onwaarschijnlijke slachtoffer van de Chinese censuur. Zeg nu zelf, wat voor schade gaat uit van de uiterst aaibare creatie van de Britse kinderboekenauteur A. A. Milne, likkebaardend bij een pot honing, de goedmoedige sukkel die met zijn bosvriendjes allemaal vrolijke avonturen beleeft?

Nou, een hoop, meende China, dat in 2018 een nieuwe Poeh-film verbood. Sindsdien speuren de censoren van dienst het internet af naar plaatjes van de sullige beer, die wat uiterlijke overeenkomsten vertoont met Xi Jinping en daarom online een veelgebruikt vehikel is geworden om de spot te drijven met de president van China.

Een piloot bij zijn F-CK-1 straaljager, op een door de Taiwanese luchtmacht naar buiten gebrachte foto, die ervoor heeft gezorgd dat de vliegenierspatch niet aan te slepen is.  Beeld AFP
Een piloot bij zijn F-CK-1 straaljager, op een door de Taiwanese luchtmacht naar buiten gebrachte foto, die ervoor heeft gezorgd dat de vliegenierspatch niet aan te slepen is.Beeld AFP

Zwarte Formosa-beer

Nu, te midden van steeds hoger oplopende spanningen met het grote buurland, is in Taiwan een pilotenpatch met daarop Winnie die een optater krijgt, een enorme hit. De klap wordt uitgedeeld door een zwarte Formosa-beer, die alleen op Taiwan voorkomt en geldt als het symbool van het eiland dat door China wordt beschouwd als afvallige provincie.

Ontwerper Alec Hsu, die de afbeelding ontwierp om de strijdkrachten een morale boost te geven, verkoopt het strijkplaatje al een poos. Maar sinds vorige week een van de gevechtspiloten van de Taiwanese luchtmacht poseerde met de patch, zijn ze niet aan te slepen.

Officieel behoort de patch niet tot het vliegersuniform van de Taiwanese luchtmacht. Maar tegenover Reuters verklaarde de luchtmacht al ‘een open houding’ in te nemen tegenover alles wat de moraal verhoogt.

Lees ook:

Filippijnen en VS beginnen op gespannen moment aan grootste militaire oefening ooit

De Filippijnen en de Verenigde Staten zijn dinsdag begonnen aan hun grootste gezamenlijke militaire oefening ooit. Officieel slechts als ‘afschrikkingsmanoeuvre’, maar volgens China als provocatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden