Taiwanese delegatie brengt historisch bezoek aan Tweede Kamer
Voor het eerst heeft een delegatie van het Taiwanese parlement een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Nederland onderhoudt geen diplomatieke relaties met Taiwan dat door China wordt gezien als een afvallige provincie. Een afvaardiging van de Kamer gaat in de zomer naar Taiwan.
Delegatieleider Chiu Chih-wei sprak van een “historisch moment”, referend aan de lange geschiedenis tussen beide landen. Volgend jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Nederlanders Taiwan, dat toen nog Formosa heette, koloniseerden. Bijna veertig jaar later kwam daar een einde aan.
Lang was de aandacht van Kamer en kabinet gericht op China, vooral vanwege de enorme economische potentie. De afgelopen jaren groeit echter de steun voor Taiwan in de Kamer, die vorig jaar het kabinet nog opriep de banden met het eiland te versterken. Tegelijkertijd zijn de volksvertegenwoordigers kritischer over China geworden.
Grote eer
De Taiwanezen waren ingenomen met de uitnodiging van de vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken. Chiu Chih-wei noemde het een “grote eer”. Voorzitter Rudmer Heerma van de commissie sprak van een “historische dag”. Taiwan wordt slechts door een paar landen erkend als onafhankelijke staat.
Chiu Chih-wei, die lid is van de Economische Commissie van het Taiwanese parlement, zei de relatie met Nederland te willen verbreden en verdiepen. Het gaat dan volgens hem niet alleen om het aanhalen van de economische betrekkingen, maar ook om een zaak als veiligheid. “Wij willen ook een sterkere relatie met Taiwan”, benadrukte Sjoerd Sjoerdsma (D66).
China is steeds ontstemd als buitenlandse gezagsdragers Taiwan bezoeken. Afgelopen augustus reageerde Beijing furieus op het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan. Het Chinese leger begon oefeningen voor de kust van Taiwan en gevechtsvliegtuigen schonden het luchtruim van Taiwan.
Eén-Chinabeleid
Volgens Tsai Shih-ying, lid van de Commissie Buitenlandse Zaken en Nationale Defensie, zal China zijn land niet aanvallen zolang het Westen verenigd is. Zijn collega Chiu Chih-wei zei vertrouwen te hebben in de Taiwanese defensie. Daar is afgelopen jaren veel extra geld naar toe gegaan. Bovendien begint China “niet lichtvaardig” een oorlog. “Maar we moeten wel goed voorbereid zijn.”
Nederland houdt vast aan het één-Chinabeleid. Dat betekent dat de Chinese Volksrepubliek wordt gezien als enige vertegenwoordiger van China. Taiwan moet volgens het kabinet wel een rol kunnen spelen in internationale organisaties over zaken die van mondiaal belang zijn, zoals volksgezondheid.
Lees ook:
De Amerikaans-Chinese ballonruzie gaat niet om spionage, maar om machtsvertoon
Meer dan een spionagekwestie is de ballonruzie tussen China en de VS een symbool van een oplopende ruzie tussen de grootmachten. Toch lijkt die rel vooral voor de bühne.